directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 15:07 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Barcelonès doble fletxa Dilluns, 12 de juny de 2017 16:56 h

La Fundació Antoni Tàpies inaugura una exposició fotogràfica sobre l'impacte de la globalització en el sector marítim

L'assaig 'Fish Story' de l'artista Allan Sekula carrega contra la situació laboral dels treballadors del mar

ACN Barcelona.-L'exposició 'Sísif col·lectiu' reuneix el treball fotogràfic del nord-americà Allan Sekula a la Fundació Antoni Tàpies. La mostra ofereix fotografies i objectes de l'assaig 'Fish Story' (en anglès, la història exagerada). És una anàlisi sobre les conseqüències negatives de la globalització en l'economia marítima, que va suposar "el declivi" de la indústria naval. "Mentre que a finals dels 90 la nova tecnologia suggeria que es podia connectar el món, Allan Sekula mostra les condicions feixugues, lentes i els salaris miserables dels treballadors del mar. Una realitat que contrastava amb la brillant tecnologia que es vivia a les ciutats", ha explicat el director de la Fundació Antoni Tàpies i un dels comissaris de la mostra, Carles Guerra. L'exposició s'inaugura aquest dimarts 13 de juny i compta amb diverses fotografies de format reduït, d'estil modern i sense postproducció. Segons Guerra, una de les grans particularitats de Sekula és que "uneix" les diferents fotografies amb un relat que crea "una visió general sobre el tema". La posada en marxa de 'Sísif col·lectiu' coincideix amb un període de vagues dels estibadors, una situació que els comissaris relacionen amb la problemàtica que retrata l'artista nord-americà.

La Fundació Antoni Tàpies mostra dos blocs de treball en els que l'autor va analitzar l'impacte de la globalització damunt l'economia marítima: 'Fish Story' i 'Ship of Fools'. Hilde van Gelder, Anja Isabel Schneider i Carles Guerra han comissariat l'exposició. "És un homenatge a Allan Sekula, un artista que va creure que el que passava a Barcelona era similar al que estava passant a Los Angeles, Atenes, Rotterdam, Toquio i Bilbao", ha apuntat el director de la Fundació Antoni Tàpies i un dels comissaris, Carles Guerra. Sekula va tenir especial interès en com va afectar la transformació urbanística de Barcelona, viscuda durant els Jocs Olímpics de 1992, en el panorama marítim. "Veure l'exposició és una advertència dels processos que han viscut ciutats com Barcelona i on no s'ha volgut veure l'impacte del mar", ha subratllat Guerra. "Fenomens com el turisme de la Barceloneta té conseqüències que van més enllà de la línia de la costa", ha matisat. Segons el director de la Fundació Tàpies, Sekula "tenia molt clar que la matriu del món es reconeix en allò que passa al mar". Al marge de les fotografies, la mostra compta amb una col·lecció d'objectes del Dockers Museum. Es tracta d'objectes "amb diverses interpretacions" que mostren com era el dia a dia dels treballadors del mar. També compta amb projecció de films i activitats relacionades com un taller infantil i una taula rodona. L'exposició s'obrirà al públic a partir de dimecres 14 de juny fins el 25 de setembre de 2017.Allan Sekula va néixer a Erie (Pennsilvanià) l'any 1951 i va morir a Los Angeles el 2013. És un dels noms destacats de la fotografia moderna de la segona meitat del segle XX.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.