directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 13:42 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimecres, 9 d'agost de 2017 10:34 h

El Vall d’Hebron utilitza la realitat virtual per formar cirurgians

Cirurgians del centre han desenvolupat un projecte que permet seguir una operació de pròtesi de maluc amb realitat virtual immersiva

ACN Barcelona.-Cirurgians del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital Vall d’Hebron han enregistrat per primera vegada a l’Estat una intervenció de pròtesi de maluc en realitat virtual immersiva . Això permet a qualsevol persona que reprodueixi l’enregistrament situar-se dins el quiròfan amb una visió de 360º. Per fer-ho només es necessita disposar d’unes ulleres de realitat virtual 360º per telèfon mòbil. Els impulsors del projecte, els doctors Alejandro Hernández, cap de secció de la Unitat de Cirurgia del Maluc, i Víctor Barro, metge adjunt de la mateixa unitat, van detectar la necessitat de disposar d’eines d’aquest tipus per a la formació dels seus companys. Fins ara, només s’havien pogut seguir operacions amb la tècnica de la reproducció en temps real (streaming), que limita l’experiència de l’espectador.

La utilització de la realitat virtual immersiva situa l'espectador al centre de la intervenció i li permet veure tots els detalls de la tasca dels cirurgians, aspecte bàsic a la formació del personal sanitari, siguin metges que busquen millorar la seva tècnica o metges residents en formació. Pel doctor Barro, es tracta d’una "visita virtual" als quiròfans que serveix, segons apunta, “per a iniciar-se en una tècnica quirúrgica, és una eina molt útil, no parlem de futur, ja és present”.La intervenció enregistrada va ser la implantació d’una pròtesi de maluc amb la tècnica de l’abordatge anterior directe de maluc. Es tracta d’una tècnica mínimament invasiva que utilitzen pocs centres, ja que es necessita un elevat nivell d’especialització, i presenta avantatges en el procés de rehabilitació del pacient, permet accelerar el temps de recuperació i redueix el risc de luxació respecte d’altres abordatges. Per fer l’enregistrament es van utilitzar 6 càmeres situades a diversos punts del quiròfan gravant de forma simultània.El vídeo, del qual es disposa d’una versió de demostració de només 3’ i d’una de 30’ -la intervenció completa dura uns 75’-, permet tenir una visió completa del quiròfan en 360º. Totes dues són gratuïtes. També compta amb una finestra on l’espectador pot accedir als detalls més importants de la intervenció. Aquesta eina està dirigida als traumatòlegs en formació al Vall d’Hebron o a qualsevol lloc del món, i a cirurgians ja formats que vulguin iniciar-se en aquesta tècnica. De moment, s’aplicarà al procés formatiu dels metges residents de l’hospital. El doctor Hernández destaca que la utilització d’aquest tipus de tecnologia i tècnica quirúrgica "és una mostra de l’aposta decidida de la unitat per situar-se al capdavant en la innovació, la recerca i la formació de nous cirurgians”. Altres usos de la realitat virtualEls impulsors del projecte, però, creuen que aquesta experiència es pot aplicar també als pacients. Per aquest motiu treballen en una nova iniciativa que utilitza la realitat virtual i el vídeo 360º per explicar el procés anterior i posterior a la intervenció quirúrgica. Actualment ja es fan xerrades per a pacients i familiars abans de la cirurgia. El doctor Barro explica que "s’ha demostrat que la satisfacció dels pacients és més gran quan s’aplica un protocol de recuperació precoç i poden reincorporar-se abans a les seves activitats habituals”.Amb aquesta nova eina es vol reduir l’angoixa amb la qual viuen la intervenció, així com els dubtes que puguin tenir sobre el procés d’hospitalització i la tornada a casa, afavorint un procés de recuperació més ràpid.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.