directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 08:50 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Divendres, 8 de setembre de 2017 19:12 h

Un terratrèmol de 8.2 graus sacseja Mèxic

El sisme ha afectat l'estat de Chiapas, s'ha notat al sud i centre del país i ha activitat l'alerta per tsunami

ACN ACN Barcelona.-Un terratrèmol de 8.2 graus ha sacsejat aquest divendres a la matinada Mèxic, segons ha confirmat el Servei Sismològic Nacional (SSN). El terratrèmol s'ha localitzat prop de la localitat de Tonalá, a l'estat de Chiapas, i s'ha notat al sud i el centre del país. El centre d'alerta de tsunamis del Pacífic ha emès un avís per "onades perilloses" de més de 3 metres a Mèxic, i que podrien arribar a un metre a països com Equador, El Salvador o Guatemala. Així mateix, l'SSN ha confirmat diverses desenes de rèpliques del primer terratrèmol. El president mexicà, Enrique Peña Nieto, s'ha dirigit al Centre Nacional de Prevenció de Desastres per avaluar els efectes del sisme. Les víctimes mortals s'eleven a 33, segons ha dit el coordinador nacional de Protecció Civil de la Secretaria de Governació, Luis Felipe Puente, en una entrevista al programa 'En los tiempos de la radio'.

Tot i que en un primer moment l'SSN havia parlat d'un terratrèmol de magnitud de 8.4 graus, la darrera actualització és de 8.2. Segons ha reconegut el mateix Peña Nieto, es tracta del sisme "més intens" en gairebé un segle. Protecció Civil ha anunciat també que s'ha emès la declaratòria d'emergència pels 122 municipis de Chiapas. En Marcel Sanromà, un jove català que fa prop de dos anys que viu a Ciutat de Mèxic, explica a l’ACN com ha viscut el terratrèmol. Segons diu, es trobava a casa amb els companys de pis després de sopar quan de sobte s’han adonat que estava sonant l’alarma sísmica. Ha estat llavors quan s’han dirigit al carrer, com comenta que estableix el protocol en aquest cas, on s’han anat reunint amb d’altres veïns de l’edifici. Primer, explica, no se sentia res però després ha començat a sentir un moviment, “com una sensació de mareig”. “De sobte han saltat els llums de l’edifici i hem començat a veure una resplendor de llum blava al cel, que hem suposat que eren de transformadors que estaven saltant”, explica. Segons diu, “afortunadament no ha passat res” però remarca que els prop de dos minuts que ha durat la sacsejada “ha estat bastant forta”. “Tothom estava realment molt espantat”, afegeix. Prop de 40 minuts després ha retornat la llum a l’edifici.La Sílvia Torras, que viu a prop del Monument a la Independència, a Ciutat de Mèxic, també ha notat el terratrèmol. S'acabava de ficar al llit vora les dotze de la nit quan de cop va començar a notar moviments i que el llit "tremolava de costat a costat", igual que el llum de l'habitació. "Al principi et quedes una mica espantat. Jo mai havia notat aquesta sensació", admet a l'ACN. Segons explica, després de reunir-se amb els seus companys de pis van baixar al carrer, on es van quedar una estona i on hi havia més gent i diversos cotxes aturats. Cinc minuts més tard van tornar a entrar a l'edifici però "desperts i amb por de possibles rèpliques".A la pàgina web, la Secretaria del Govern de Mèxic informa als ciutadans com prevenir i disminuir els danys en cas que es repeteixi un sisme. En una infografia, explica que durant el terratrèmol s'han d'allunyar de finestres o objectes que puguin caure i ubicar-se en zones de seguretat, lluny d'edificis alts. Recorda també que cal tallar els subministraments de gas i electricitat i allunyar-se de marquesines i pals d'electricitat. Segons dades del Centre Nacional de Prevenció de Desastres, Mèxic ha viscut en els darrers 200 anys 75 sismes rellevants per les pèrdues generades. D'aquests, 60 van registrar una magnitud igual o superior a 7 segons l'escala de Richter.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.