directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 11:54 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Divendres, 6 d'octubre de 2017 18:50 h

Mas diu al 'Financial Times' que Catalunya encara no està preparada per a la "independència real"

L'expresident avisa que aspectes com el sistema judicial o la recaptació d'impostos no estan a punt

ACN Barcelona.-L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat en declaracions al 'Financial Times' que Catalunya encara no està preparada per a la "independència real" en ple debat sobre la conveniència de declarar la independència o no en els pròxims dies. Segons Mas, Catalunya "s'ha guanyat el dret de convertir-se en un estat independent" i ara "la qüestió és com s'exerceix aquest dret", i afegeix que s'hauran de prendre decisions. Al mateix temps, ha remarcat, però, la necessitat de ser pragmàtic i calcular la reacció del govern espanyol. "Per ser independents hi ha coses que encara no tenim", ha afegit l'expresident de la Generalitat al rotatiu britànic, en referència, per exemple, a la recaptació de tots els impostos, al control de les infraestructures o a un sistema judicial que faci complir les lleis del Parlament, entre d'altres. Mentre totes aquestes qüestions no estiguin operatives, segons Mas, la independència "no és real".

"Per ser independent fan falta algunes coses que encara no tenim: control de les infraestructures, de duanes i fronteres, que la gent pagui a l'Agència Tributària de Catalunya i una administració que faci complir les lleis del Parlament. Fins que això no sigui operatiu, la independència no és real", ha assegurat segons la transcripció facilitada pel gabinet de l'expresident. Mas argumenta en l'entrevista que Catalunya s'ha guanyat el dret a ser un país independent. Però afegeix que la "gran pregunta" ara és com s'exerceix aquest dret. "Aquestes decisions han de perseguir un objectiu: no com es proclama la independència, sinó com es fa efectiva. Perquè al final la declaració d'independència és un acte polític, formal i simbòlic", ha afegit.El 'Financial Times' també recull com les empreses "augmenten la pressió" perquè el Govern "faci un pas enrere" amb la independència i com en les darreres hores algunes han decidit traslladar la seva seu social fora de Catalunya -la darrera d'elles Gas Natural- i que el govern espanyol ha aprovat un decret per facilitar-ne la sortida; i com per altra banda, la CUP pressiona per a un "trencament ràpid" amb l'Estat i un dels consellers del Govern, Santi Vila, aposta pel diàleg i evitar la implantació de l'article 155 i un escenari de "conflictes" al carrer.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.