directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 20:51 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Gironès doble fletxa Dijous, 7 de desembre de 2017 19:28 h

Lluís Homar: "Cyrano no duraria res com a polític perquè diu les coses com pensa"

L'actor estrena aquest divendres al Temporada Alta una versió d'aquest clàssic sota la direcció de Pau Miró

ACN Girona.-Lluís Homar es posa en la pell del famós Cyrano de Bergerac en una versió "que es capbussa en l'ànima dels personatges". Homar creu que el prominent nas del personatge és "una ferida" que fa de símbol de les que "tots tenim". 'Cyrano' és una adaptació d'un clàssic en "busca de l'essència", segons la defineix Pau Miró i que intenta ressaltar que "tots portem un nas posat". Actor i director segueixen l'estela iniciada amb 'Terra Baixa' d'adaptar grans noms del teatre clàssic. "'Cyrano' és un mirall per tots nosaltres per ser conseqüent, fidel a un mateix i també un crit de llibertat ", rebla Homar. Si el personatge que interpreta fos real en els nostres dies, l'actor dona per descomptat que no es dedicaria a la política: "Cyrano no duraria res com a polític perquè diu les coses com pensa".

La versió de Cyrano que han ideat Lluís Homar i Pau Miró vol acostar al públic aquesta figura perquè es vegin els seus defectes com els que pot tenir qualsevol espectador. Homar explica que en l'adaptació no intenten fer res "que no sigui 'Cyrano'". L'objectiu, exemplifica, és "arribar al fons" dels personatges. "Es tracta de veure què és aquest nas més enllà de la qüestió física", explica l'actor. Homar ressalta que, entorn d'aquesta "ferida" en forma de nas promiment, Cyrano hi construeix "un món fascinant i inexorable" però que té "una mena d'esquerda". "Ens ha fascinat la combinació de l'exhuberància i la fragilitat" que té el personatge, recorda. El Cyrano original va ser ideat per Edmond Rostand el 1897. Per donar vida al personatge, Homar porta una pròtesi per recrear el nas de Cyrano, un tret del clàssic que es manté. "Em sento molt còmode i això a l'hora de la veritat t'ajuda perquè et col·loca en un lloc que és un univers diferent", assegura Lluís Homar. "L'antipolític" L'essència de Cyrano passada als nostres dies l'allunyaria molt de la política segons la lectura que en fa Lluís Homar. Va ser el mateix autor el que després de donar vida a tots els personatges de 'Terra Baixa' va pensar que s'hauria d'adaptar aquest clàssic de la literatura francesa. "Cyrano és l'antipolític, diu el què pensa en tot moment", assegura. L'actor recorda que un dels fragments de l'obra, el que es titula 'No, gràcies' el personatge assegura que "no escriuré res que surti sense renunciar a la modèstia". "Duraria dos telenotícies com a polític", ironitza Homar. Convocar al públic "El sedàs que posem nosaltres és convocar al públic amb títols que formen part del patrimoni popular", explica Lluís Homar. Una feina "que busca l'excel·lència" sense estar renyida amb arribar "al gran públic". L'estrena es farà a Temporada Alta en tres sessions entre divendres i diumenge. Posteriorment, l'espectacle es traslladarà al teatre Borràs de Barcelona. "Després farem una gira per Catalunya i ens agradaria seguir amb una traducció al castellà per arribar a l'Estat", explica el director, Pau Miró. Un personatge "sense arc" Homar estarà acompanyat de Joan Anguera, Àlex Batllori, Albert Prat i Aina Sánchez i de l'equip artístic que ja va triomfar amb 'Terra Baixa': Lluc Castells a l'escenografia i vestuari, Sílvia Pérez Cruz a la música original, qui ha creat tres peces; Xavier Albertí i David Bofarull a la il·luminació, Damien Bazin al so i Oscar Valsecchi com a adjunt a direcció i moviment.Homar ha dit que el seu motor és aquesta connexió més popular. En aquest sentit, ha destacat que 'Terra Baixa' va ser "una declaració d'intencions" i un dia a Castellar del Vallès se li va ocórrer que s'havia de donar continuïtat al projecte amb 'Cyrano'. L'actor ha apostat per buscar l'excel·lència fent espectacles pel gran públic. Homar ha dit que Cyrano és un personatge immens i ha reconegut que "encara no acaba de saber quin és l'arc del personatge".



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.