directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 07:03 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dijous, 14 de desembre de 2017 15:47 h

L'Idibaps identifica una proteïna del sistema immunitari que afavoreix la progressió dels tumors

Els investigadors constaten que una expressió elevada d'aquesta proteïna en les cèl·lules immunitàries s'associa a un pitjor pronòstic del càncer d’ovari

ACN Barcelona.-Investigadors de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) han identificat una proteïna que fa que les cèl·lules immunitàries del propi organisme col·laborin amb les cèl·lules canceroses per promoure la progressió dels tumors. Els investigadors també han constatat que una expressió elevada d'aquesta proteïna en les cèl·lules immunitàries s'associa amb un pitjor pronòstic de les pacients amb càncer d’ovari. La investigació, que publica la revista EMBO Journal, ha estat realitzat en el Grup de Regulació Transcripcional de l'Expressió Gènica de l'Idibaps.

El creixement i posterior metàstasi d'un tumor depèn no només de les cèl·lules canceroses sinó també de la seva interacció amb cèl·lules sanes del propi organisme en el que s'anomena "ambient microtumoral". Així, la interacció d'algunes cèl·lules del sistema immunitari amb les cèl·lules canceroses pot tant impedir com promoure el creixement i la progressió dels tumors. Estudis de diversos grups, inclòs el grup Idibaps, coordinador d'aquest treball, havien identificat la proteïna ZEB1 en les cèl·lules tumorals. No obstant, la seva expressió i paper en les cèl·lules sanes del propi sistema immunitari no s'havia investigat.Resposta immunitària de l'organisme enfront els tumorsL'estudi ha utilitzat un model de càncer d'ovari en ratolins així com de mostres histològiques i bases de dades de gairebé 400 pacients amb càncer d'ovari. El treball demostra que el contacte de les cèl·lules tumorals amb els macròfags, un tipus de cèl·lules del sistema immune, fa que els nivells de ZEB1 augmentin en les dues cèl·lules i que aquestes cèl·lules del sistema immunitari promoguin el creixement tumoral. Així, els investigadors constaten que les cèl·lules canceroses produeixen substàncies que atreuen els macròfags a l'entorn tumoral i, alhora, els macròfags produeixen substàncies que promouen que el tumor adquireixi característiques més agressives i progressi més ràpidament.En models experimentals de ratolí, els investigadors han comprovat que n'hi ha prou amb què l'expressió de ZEB1 estigui reduïda a la meitat en els macròfags perquè no puguin col·laborar amb les cèl·lules tumorals i que l'eliminació de ZEB1 en els macròfags afavoreix la resposta de les cèl·lules tumorals d'ovari a la quimioteràpia. La primera signant de l'article publicat, la doctora Marlies Cortes, experta en l'estudi de la resposta immunitària en inflamació i càncer, afirma que aquest estudi té possibles implicacions translacionals, ja que una reducció de ZEB1 en els macròfags "no només inhibiria l'efecte protumorals d'aquestes cèl·lules del sistema immunitari sinó que, a més, milloraria la resposta al tractament". Cortes explica que els nous tractaments del càncer no només pretenen eliminar les cèl·lules tumorals sinó també regular la resposta immunitària que el mateix organisme desenvolupa davant de la malaltia i afegeix que la investigació "obre la porta al disseny de noves estratègies terapèutiques dirigides a la regulació de la resposta immunitària enfront dels tumors".L'estudi ha estat finançat pel Ministeri d'Economia i Hisenda, la Fundació La Marató de TV3 i AVON i ha comptat amb la participació de grups del CNAG (Barcelona), de l'Hospital Clínic de Madrid i d'Hongria, França i els Estats Units .



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.