directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 16:23 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimarts, 13 de febrer de 2018 14:36 h

El TEDH només ha admès mesures cautelars en 8 dels 117 casos presentats des de l'Estat en els últims tres anys

El Tribunal d'Estrasburg aplica l'Article 39 en un nombre "limitat" de situacions, la majoria per evitar expulsions o extradicions i l'ha rebutjat per frenar la il·legalització de partits

ACN Brussel·les.-El Tribunal Europeu de Drets Humans només ha acceptat aplicar mesures cautelars en 8 dels 177 casos en què se li ha requerit des de l'Estat espanyol en els últims tres anys, segons les dades oficials del tribunal amb seu a Estrasburg. De fet, les mesures cautelars que presentarà el president del Parlament, Roger Torrent, per garantir el dret polític de Carles Puigdemont a ser investit, només s'accepten en un "nombre limitat d'àrees", segons les informacions del tribunal, que solen afectar casos "d'expulsió o extradició". De fet, els casos més típics en què s'accepten les mesures cautelars són els que permeten frenar una extradició per risc per la vida de la persona afectada (Article 2, dret a la vida) o perquè podria ser maltractada (Article 3, prohibició de la tortura o el tracte degradant). Però el TEDH també ha acceptat, "més excepcionalment" casos en què es pretén frenar una extradició per preocupacions sobre el dret a un judici just (Article 6) o al respecte a la vida privada i familiar (Article 8). Entre els casos rebutjats pel TEDH n'hi ha que tenen relació amb els drets polítics: el 2008 el tribunal va rebutjar aplicar mesures cautelars per frenar la possible il·legalització, per part del Tribunal Constitucional turc, del partit d'Erdogan, l'AKP. El tribunal d'Ankara, finalment, no va il·legalitzar la formació. El TEDH també ha tombat propostes d cautelars que pretenien frenar la demolició de propietat o l'obligació de fer el servei militar obligatori. Entre d'altres, els magistrats tampoc han acceptat com a mesures cautelars l'obligació d'alliberar una persona empresonada en base a què els procediments judicials als que s'enfronta no són justos.

Segons les estadístiques del TEDH, el 2017 el tribunal va acceptar aplicar mesures cautelars en 117 casos, i les va rebutjar en 533 casos. Tota la resta, 1.019 peticions, es van rebutjar perquè no es considerava que entressin en les competències de l'article 39 del reglament. De les acceptades, un 70% feien referència, precisament, a casos d'immigració o expulsions. L'article 39 del reglament del Tribunal Europeu de Drets Humans diu que pot "a petició d'una part o de qualsevol persona involucrada" dictar "qualsevol mesura cautelars que consideri que s'ha d'adoptar pels interessos de les parts o pel desenvolupament adequat dels procediments". A més, el TEDH també pot rebutjar l'aplicació de les cautelars però fer recomanacions.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.