directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 09:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimarts, 13 de febrer de 2018 14:40 h

La CUP presenta un informe jurídic per facilitar que els ajuntaments expropiïn els habitatges buits als bancs

Els anticapitalistes anuncien tres "escletxes legals", entre les quals la declaració del problema residencial com una "catàstrofe social"

ACN Barcelona.-La CUP ha presentat aquest dimarts un informe jurídic elaborat pel Col·lectiu Ronda per facilitar que els ajuntaments puguin expropiar els habitatges buits als bancs "sense compensació". Els anticapitalistes han detallat que l'informe ha detectat tres "escletxes legals" per tal que els consistoris puguin fer-ho, entre les quals hi hauria la declaració del problema de l'habitatge com una "catàstrofe social". "Es tractaria de modificar el pla local de protecció civil incloent la situació d'emergència residencial com a risc greu de catàstrofe pública", ha assenyalat la regidora d'habitatge de la CUP Sabadell, Glòria Rubio, en roda de premsa al Parlament. La segona via o 'escletxa' seria l'elaboració d'un pla d'obres o serveis municipal adequat –que ja s'ha utilitzat en el desenvolupament d'infraestructures-, mentre que la tercera via o 'escletxa' seria a través de la modificació dels plans generals urbanístics o POUM.

"Sabem que els límits competencials i les línies vermelles de la legislació estatal i autonòmica ho dificulten tot plegat", ha reconegut Rubio. "Però des del municipalisme hem d'explorar immediatament aquests procediments legals per a l'expropiació definitiva dels milers d’habitatges buits propietat de bancs i retornar-los la seva funció social", ha insistit la regidora d'habitatge cupaire. "Ens sorprèn que s'hagin normalitzat certes dades i notícies com els beneficis rècord d'entitats financeres com el Banc Sabadell (800 MEUR) i CaixaBank (1.684 MEUR) mentre hi ha una greu crisi d'habitatge", ha recalcat Rubio, que també ha titllat de "terrorisme d'Estat" afirmacions com les del director general de CaixaBank, Juan Antonio Alcaraz, on afirmava que els desnonaments són una llegenda urbana. Per tot plegat, la CUP reclama als ajuntaments que explorin aquestes diverses vies de l'informe per expropiar els pisos buits a les entitats financeres. "La normativa actual, lluny de resguardar la funció social de l'habitatge, és un instrument afilat que fomenta polítiques que incentiven l'especulació", ha denunciat la diputada anticapitalista Maria Sirvent, que ha recordat que aquest informe jurídic es va encarregar arran de l’aprovació per part del Parlament de la Llei 4\/2016 de mesures de protecció del dret a l’habitatge de les persones en risc d’exclusió i que, tal i com ja havia passat amb la 24\/2015, va ser suspesa pel Tribunal Constitucional. "Davant de la suspensió no ens volem quedar de braços creuats ja que cal solucionar una emergència social com és l'habitatge", ha reiterat Sirvent, que ha avançat que l'informe jurídic es farà públic en els propers dies "i el posarem a l'abast de tothom i de totes les forces polítiques". "Els abusos bancaris i la corrupció són una realitat que queda impune", ha lamentat la diputada de la CUP, que ha reclamat una nova llei de l'habitatge que protegeixi la funció social dels pisos i permeti les expropiacions "sense cap tipus de compensació". "Els banquers i grans tenidors segueixen robant amb el beneplàcit de les administracions. I això s'ha d'acabar", ha conclòs Sirvent.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.