directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 15:07 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimarts, 13 de febrer de 2018 18:44 h

Antonio Argandoña (IESE) alerta que si la situació política "no s'arregla en el curt termini" afectarà la inversió

Experts de l'escola de negocis consideren que la pujada dels tipus d'interès i l'evolució del deute mundial són les principals "incerteses" per a l'economia

ACN Barcelona.-El professor emèrit de l'IESE Antonia Argandoña ha alertat que si la situació política "no s'arregla en el curt termini" afectarà la inversió de les empreses i les famílies. Segons Argandoña, l'impacte de la "incertesa política" ha estat "reduït" a nivell macroeconòmic durant el darrer trimestre de 2017 per la "inèrcia" de la "força bona" situació econòmica del conjunt de l'estat espanyol. El professor emèrit de l'IESE ha argumentat que la decisió d'inversions de les empreses es pren "a llarg termini", amb la qual cosa l'impacte "si es produeix" el veurem "al llarg del temps" i "condicionat per l'evolució de la mateixa situació política dels propers mesos". D'altra banda, Argandoña i el professor de l'IESE Pedro Vidiela han considerat en un dinar-col·loqui amb periodistes aquest dimarts que la previsible pujada dels tipus d'interès i l'evolució del deute mundial són les principal "incerteses" per a l'economia.

"En un entorn que podria ser complicat, de tipus d'interès més alts i de pressions financeres; la situació [d'incertesa política de Catalunya] no és ideal per a la recuperació econòmica tot i que la situació econòmica a curt termini no sigui dolenta", ha opinat Argandoña. Tot i això, el professor emèrit de l'IESE ha confiat que "l'evolució força tranquil·la" que ha tingut fins ara l'economia catalana "en principi hauria de continuar". "En aquest moment la situació és de 'stand by'; el risc a mig termini és que si no passen coses positives, això pot complicar-se ràpidament".D'altra banda, els experts de l'IESE han considerat que a curt termini "la incertesa més important" és "l'evolució dels tipus d'interès a conseqüència del canvi de política monetària de la Reserva Federal i els bancs centrals". Tant Vidiela com Argandoña han advertit que en cas "d'una nova recessió" els governs "no tindrien defensa possible" perquè ja han utilitzat les eines per revertir l'anterior gran crisi. "Ja tenen massa deute, i per tant no poden incórrer a un dèficit públic elevat; i tampoc poden fer una política monetària expansiva perquè els tipus d'interès ja són molt baixos". Encara que tots dos han assegurat que la situació econòmica és "bona" i han pronosticat que el PIB de l'estat espanyol seguirà creixent els propers anys -de forma més moderada-; han destacat que "l'estructura econòmica espanyola" no és "la més adequada". Concretament, Argandoña s'ha mostrat pessimista perquè "no ha donat més pes als sectors que tenen més futur" i ha citat, més enllà de les deficiències de l'estructura productiva de l'estat espanyol, altres problemes institucionals i del sistema educatiu. Segons el professor "altres països pressionen molt" i alguns estats que "per ara tenim al darrera" estan creixent i "qualificant" la seva "mà d'obra barata".



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.