directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 01:15 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Gironès doble fletxa Dimarts, 13 de març de 2018 19:04 h

L'Arxiu Municipal de Girona incorpora el fons de Ferran Rahola amb cartes i retrats de figures claus de la cultura catalana

El llegat del fill de Carles Rahola inclou 269 dibuixos, tres llibretes d'esbossos i fotografies

ACN Girona.-L'Arxiu Municipal de Girona ha incorporat el fons documental de Ferran Rahola, fill gran del periodista i polític Carles Rahola. El material inclou 269 dibuixos i tres llibretes d'esbossos entre els quals hi ha els retrats d' Antoni Rovira i Virgili, Eugeni Xammar o Pompeu Fabra. El material cedit per la família també inclou material escrit com correspondència amb un company destinat al front de Guadalajara, amb Josep Irla o el seu pare, afusellat pels franquistes. El fons també inclou textos propis com un diari de la seva etapa de professor o textos polítics firmats amb un pseudònim després de la Segona Guerra Mundial. La família, a més, ha lliurat a la ciutat un rellotge que Carles Rahola va portar en vida i que el seu fill va guardar. Un acte de "generositat extrema", en paraules de l'alcaldessa Marta Madrenas. L'Ajuntament de Girona ja ha anunciat que l'any que ve, coincidint amb el 90è aniversari del seu afusellament, editarà un llibre commemoratiu.

L'Arxiu Municipal de Girona ha rebut una nova donació que permet recollir més informació sobre un dels homes clau de la seva història recent, el periodista i polític Carles Rahola. En aquest cas, del fill gran de Rahola, Ferran, que va viure molts anys a l'exili a França.Ferran Rahola va ser observador privilegiat dels amics i coneguts que passaven per casa seva. Ell mateix es va encarregar de fer dibuixos, caricatures i esbossos de noms com Pompeu Fabra (que era el seu sogre), però també de Pau Casals, Josep Maria Corredor, Carles Pi Sunyer, Antoni Rovia i Virigili, Josep Tarradellas o Eugeni Xammar.Aquest material juntament amb altres escenes familiars o dibuixos històrics sumen un total de 269 dibuixos i tres llibretes d'esbossos.Cartes i material administratiuTot i que el material gràfic és el més predominant, el fins també compta amb documentació escrita com cartes rebudes durant la Guerra Civil del seu amic Pere Caselles des del front de Guadalajara, del seu pare i de Josep Irla. També hi ha material propi de Ferran Rahola com un diari de classe mentre va exercir de mestre entre 1935 i 1936, a banda de textos de política que va firmar entre el 1945 i el 1946 amb el pseudònim de Josep Maria Alegre.També hi ha material de caràcter administratiu com salconduits i visats de les autoritats franceses i 62 fotografies que inclouen retrats propis o de familiars i amics seus.La família també ha cedit a l'Arxiu Municipal un rellotge de butxaca de la marca Longines Extra, que pertanyia a Carles Rahola i que va dur fins al dia del seu afusellament. El rellotge va ser de Ferran Rahola fins a la seva mort i ara el seu fill, Pompeu Rahola, l'ha volgut cedir també a la ciutat.L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha assegurat que la donació de la família és "un acte de generositat extrema". Madrenas també ha anunciat que l'any que ve, coincidint amb el 90è aniversari de l'afusellament de Carles Rahola, l'Ajuntament editarà un llibre per recordar la seva figura.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.