directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 17 d'abril de 2024 01:55 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Alt Empordà doble fletxa Diumenge, 22 d'abril de 2018 09:17 h

Els Mossos de Girona reben cada dia catorze denúncies per robatoris de mòbils, moltes de les quals són falses

El comissari Milan alerta que hi ha qui simula que li han pres el telèfon amb l'objectiu d'enganyar la companyia i aconseguir un model més nou

ACN Girona .-Els Mossos d'Esquadra han rebut 5.157 denúncies per robatoris o pèrdues de telèfons mòbils a les comarques gironines durant el 2017. En comparació amb l'any anterior, la xifra s'ha incrementat un 3% i suposa que cada dia, de mitjana, entrin catorze denúncies per aquests fets al conjunt de comissaries que hi ha a la demarcació. Però al darrere d'aquesta xifra també s'hi amaguen nombroses picaresques. De fet, el cap de la Regió Policial, el comissari Josep Milan, assegura que hi ha "moltes denúncies falses". Per exemple, les d'aquells qui s'inventen que els han pres el mòbil quan, en realitat, allò que volen és enganyar l'asseguradora perquè els doni un model més nou. I en el cas d'aquells que sí que han patit un robatori o han perdut el mòbil, l'estadística dels Mossos també revela que és difícil recuperar-los. Durant l'any passat, rastrejant la xarxa, identificant sospitosos o anant a botigues de compravenda i reparació de mòbils van aconseguir retornar-ne 298.

La gran majoria de gent no se'n separa. Els porten a la butxaca, dins la bossa de mà i és habitual que els facin servir quan estan al carrer. Els telèfons mòbils s'han convertit en una presa fàcil per a aquells lladres que busquen un benefici ràpid. Són aparells que, a botiga, moltes vegades s'enfilen més amunt dels 500 euros i que es poden col·locar bé al mercat negre.Els delinqüents, sovint, aprofiten que la víctima fa servir el mòbil mentre camina (hi parla o el tecleja) per arrabassar-li i fugir corrents. I en el cas d'aquells qui entren a robar a les cases, és habitual que els telèfons –si en troben- formin part del seu botí, juntament amb d'altres aparells electrònics. L'any passat, sense anar més lluny, els Mossos d'Esquadra van rebre fins a 5.157 denúncies per robatoris o pèrdues de mòbils a la demarcació. Ja a priori, la dada és cridanera perquè suposa que, de mitjana, cada dia entren catorze denúncies per aquest motiu a les comissaries gironines.Ara bé, el comissari Josep Milan també precisa que "no totes són reals". I és que, de fet, aquí dins també s'hi inclouen moltes picaresques. "Hi ha un gruix de denúncies falses, perquè moltes vegades es pretén enganyar les asseguradores simulant un robatori amb l'objectiu d'aconseguir un telèfon nou", explica el cap de la Regió Policial. Fer passar un capritx per un robatori, però, pot sortir car. I és que quan la policia descobreix que la suposada víctima, en realitat, allò que vol és tenir el darrer model que ha sortit al mercat, l'acusen per haver interposat una denúncia falsa. 298 terminals recuperatsEn el cas d'aquells que sí han patit un robatori o han perdut el telèfon, poder recuperar el terminal és difícil. Al llarg de l'any passat, els Mossos d'Esquadra van aconseguir-ho en 298 ocasions. Per al comissari Josep Milan, tot i ser una xifra petita, aquest és un bon balanç. I és que hi ha moltes vies per col·locar un mòbil robat sense deixar rastre.Per intentar trobar els aparells, cada vegada que els Mossos d'Esquadra fan un detingut o identifiquen algú miren si porta mòbil i en comproven l'IMEI. Aquest número de quinze xifres és clau per veure la procedència del telèfon. N'hi ha prou amb uns pocs minuts per contrastar-lo a la base de dades que tenen els Mossos, on hi consten tots els mòbils robats i perduts, i veure si coincideix o no amb algun dels que apareixen a la llista. En paral·lel, la policia també rastreja Internet (posant el focus en aquelles webs de segona mà) i visita de manera regular botigues on s'arreglin mòbils o se'n venguin de semi nous. "Les botigues de reparació de telèfons tenen l'obligació de comunicar-nos aquelles que fan", explica el comissari Josep Milan. I conclou: "Per això, tot i que sembli que no hem recuperat gaire mòbils, Déu n'hi do".



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.