directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 10:45 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimecres, 25 d'abril de 2018 13:48 h

L'escola concertada denuncia que l'infrafinançament que pateixen els centres dificulta l'equitat d'accés

Les associacions de pares i mares asseguren que la davallada d'aportació pública s'ha hagut de resoldre amb un augment de l'aportació de les famílies

ACN Barcelona.-Les federacions d'associacions de pares i mares del 95% de les escoles concertades de Catalunya han denunciat aquest dimecres l'infrafinançament que pateixen els centres. Els representants de la Confederació Cristiana d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de Catalunya (CCAPAC) i la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Escoles Lliures de Catalunya (FAPEL), han assegurat que entre el 2010 i el 2015, l'aportació pública per plaça a l'escola concertada ha disminuït un 6,1% mentre que l'aportació privada ha crescut un 15,3%. Per això, consideren que cal revertir aquesta situació per garantir l'equitat d'aquestes escoles que han recordat, també formen part del Servei d'Educació de Catalunya, com marca la LEC.

Segons dades recollides de l'IDESCAT, entre el 2010 i el 2015, l'administració ha reduït en 27 MEUR, de 1.132 a 1.105, l'aportació a les escoles concertades mentre que el nombre total d'alumnes ha augmentat un 4%, cosa que implica que l'aportació per concert s'ha reduït en 69 MEUR. En canvi, les federacions d'associacions de pares han calculat que el 2015 les famílies aportaven 890 MEUR al sistema de l'escola concertada, 148 més que el 2010, mentre que només 34 són efecte del creixement de l'alumnat. Les dues entitats han assegurat que el cost de la plaça individual s'ha mantingut pràcticament invariable al voltant dels 5.000 euros, mentre que la cobertura del seu finançament a través dels pressupostos s'ha reduït en cinc punts, del 60,4% al 55,4, i que per aquest motiu, les famílies han hagut de fer encara més esforç econòmic. Així, d'aquesta manera, el 2010, dels 4.932 euros que costava una plaça a la concertada, 2.979 els aportava l'administració, i 1.953 les famílies. El 2015, la plaça costava 5.049, 2.797 euros eren aportació pública, és a dir, un 6,1% menys, mentre que l'aportació de les famílies era de 2.252, un 15,3% més. En una roda de premsa, les dues federacions han volgut donar resposta ''contra veus que menteixen'', ja que recorden que la concertada forma part del Servei d'Educació de Catalunya. Han destacat que ''no van contra ningú'' però si respondre algunes acusacions ''demagògiques'' que s'han rebut per part d'altres entitats i sindicats. Des de la FAPEL, Josep Manuel Prats, ha explicat que defensen ''el dret dels pares a triar escola'' i per tant, ho fan en base a l'oferta existent actualment. En canvi, ha afegit, se senten que se'ls està ''menystenint'' i en canvi asseguren que estan obligats a fer aportacions econòmiques per garantir la supervivència de les escoles perquè l'aportació pública no és suficient, i per tant s'està ''discriminant'' a aquestes famílies. En aquest mateix sentit, Josep Maria Romagosa, president de la CCAPAC, ha ressaltat que si l'administració cobrís les despeses marcades per llei, les quotes d'escolarització (menjador i activitats complementàries a banda) de l'escola concertada podrien desaparèixer. Romagosa creu que d'aquesta manera ''l'accés a l'escola seria molt més equitatiu'', i per això s'ha mostrat partidari d'eliminar les quotes. Tot i això, ha reconegut que ''això té un cost important'' i no és viable en un futur immediat. El president de la CCAPAC però, reclama anar per aquest camí i no el contrari i començar a reduir aquest diferencial, que són centenars milers d'euros''. Romagosa ha rebutjat les acusacions de ''segregadora'' de l'escola concertada i ha assegurat que ''els segregats som nosaltres'', per la qual cosa és imprescindible un mòdul de concert que ho solucioni.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.