directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 09:04 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimecres, 25 d'abril de 2018 13:55 h

Reporters Sense Fronteres situa els darrers mesos com "especialment foscos" per a la llibertat de premsa a Catalunya

Espanya baixa dues posicions, de la 29 a la 31, en la classificació mundial de l'ONG pel 2018

ACN Brussel·les.-L'organització Reporters Sense Fronteres (RSF) avisa en la seva classificació anual sobre l'estat de la llibertat de premsa i l'exercici del periodisme que els darrers mesos han estat "especialment foscos" a Catalunya. En l'apartat sobre Espanya, que baixa de la posició 29 a la 31 en un rànquing de 180 estats, l'ONG afirma que els periodistes van ser "víctimes col·laterals" del conflicte entre el govern espanyol i el català "creat pel referèndum il·legal de l'1 d'octubre i la declaració unilateral d'independència". L'organització exposa que diversos periodistes "van ser agredits físicament" durant la cobertura del referèndum mentre que uns altres van ser "intimidats" per la policia. A banda, també destaca l'obstaculització a la tasca dels reporters de canals espanyols i catalans per part de "multituds furioses" durant la cobertura de manifestacions tant a favor com en contra de la independència.

A més, s'apunta que el clima de "tensió" ha durat diversos mesos i que un "gran nombre" de periodistes de mitjans "no independentistes" han patit "linxaments" a les xarxes socials. "De vegades aquests linxaments han estat impulsats per responsables de premsa del Govern", afegeixen. De fet, en l'apartat sobre Europa, s'afirma que el referèndum de l'1-O va "exacerbar" les tensions i crear un ambient "asfixiant" per als periodistes. "El desinhibit discurs de les autoritats catalanes va fer que augmentés l'assetjament a les xarxes socials contra periodistes no independentistes", recull.L'entitat que vetlla per la llibertat de premsa lamenta que la reforma de l'anomenada 'Llei Mordassa' segueixi bloquejada, ja que representa "una forta amenaça per a la llibertat de premsa a Espanya". Amb tot, l'organització celebra que "també hi ha espai per a les bones notícies" i destaca la reforma de RTVE, aprovada per consens al Congrés dels Diputats. Aquesta, apunta l'ONG, ha d'aturar la "manipulació de la informació a la televisió pública i restaurar la seva pluralitat i independència".D'altra banda, RSF veu "preocupant" la detenció a Espanya per ordre d'Interpol de Hamza Yalçin i Dogan Akhanli, els dos periodistes d'origen turc ciutadans de la Unió Europea perseguits per raons polítiques pel règim de Recep Tayyip Erdogan.L'edició del 2018 de la Classificació Mundial de la Llibertat de Premsa elaborada per RSF mostra, en línies generals, un increment dels sentiments "d'odi" cap als periodistes. "L'hostilitat davant dels mitjans, encoratjada per certs dirigents polítics, i el desig dels règims autoritats d'exportar la seva visió del periodisme amenacen les democràcies", conclouen en un comunicat.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.