directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 04:24 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Noguera doble fletxa Dijous, 26 d'abril de 2018 17:10 h

Els canvis normatius en l'aplicació dels adobs orgànics afecten el 95% de les 4.300 cisternes de purí de Catalunya

JARC reclama que la substitució o modificació de la maquinària per aplicar dejeccions ramaderes s'efectuï de forma progressiva durant diversos anys

ACN Montgai.-JARC reclama que la substitució o modificació de la maquinària per aplicar els purins es pugui fer de forma progressiva durant diversos anys, ja que el canvi normatiu afecta el 95% de les 36.000 cisternes d'aplicació de dejeccions ramaderes que hi ha a l'estat espanyol, de les quals 4.300 corresponen a Catalunya (1.700 a Lleida, 1.200 a Barcelona, 800 a Tarragona i 600 a Girona). En el marc d'una jornada celebrada aquest dijous a Montgai (Noguera), l'organització agrària també ha demanat al Ministeri d'Agricultura que incrementi el pressupost del Pla 'Renove', i al Departament d'Agricultura que asseguri que els productors professionals es podran beneficiar dels ajuts per a inversions durant les properes campanyes, "perquè la modificació dels equips suposa una inversió important, fins un 40% superior a les actuals".

Més de 400 agricultors d'arreu de l'Estat han participat a la demostració al camp de diferents sistemes d'aplicació de purins més precisos i localitzats, durant una jornada organitzada per Tallers Gili 98 i JARC a Montgai. En concret, s'ha mostrat el funcionament de maquinària amb diferents tipus de Dosicontrol. Un sistema que permet aportar les unitats exactes de nitrats que requereix el cultiu de forma uniforme i localitzada, injectant l'adob directament a la terra.Els assistents també han pogut conèixer en un nou software que permetrà controlar el transport i l'aplicació dels purins en temps reals gràcies a l'ús de GPS. Cal tenir present que el 19 de març, el Departament d'Agricultura va publicar l'Ordre ARP\/210\/2017 que obliga a dur aquest control als productors i empreses de serveis que realitzin aplicacions de dejeccions a més de 10 quilòmetres del punt d'origen (distància entre la granja i la finca).Modificació esglaonada de la maquinàriaDurant la jornada, el secretari tècnic de JARC, Jordi Vidal, ha exposat la nova normativa de dejeccions ramaderes. Vidal ha remarcat que el Decret de gestió de les dejeccions ramaderes i la fertilització orgànica del Departament d'Agricultura encara no s'ha publicat però l'estat espanyol va promulgar el Reial Decret 980\/2017, de 10 de novembre, que estableix que els productors que apliquin les dejeccions amb els sistemes tradicionals (vano o canó) tindran penalitzacions en el pagament dels ajuts agraris, establint reduccions per incomplir la condicionalitat. En aquest sentit, les comunitats autònomes podran establir excepcions per a supòsits concrets i justificats.Davant aquest fet, l'organització agrària defensa que la substitució o modificació de la maquinària es faci de forma esglaonada ja que aquesta situació afecta el 95% de les 4.300 cisternes d'aplicació de purins que actualment hi ha Catalunya. L'objectiu és que "els pagesos puguem assumir la inversió i que hi hagi disponibilitat de maquinària", ha manifestat Lluís Viladrich, cap sectorial de cultius herbacis de JARC. Assegurar el suport econòmic necessariJARC també sol·licita al Ministeri d’Agricultura que incrementi el pressupost del Pla 'Renove' per aquest tipus de maquinària, i que el Departament d'Agricultura asseguri que els productors professionals podran beneficiar-se dels ajuts per a inversió inclosos a la línia de mitigació del canvi climàtic del Programa de Desenvolupament Rural (PDR).Des de JARC recalquen que l'ús d'equips que incorporen millores tecnològiques per fer més eficient l'adobat orgànic suposa una inversió "molt important" per als pagesos catalans, fins un 40% superior al cost dels actuals sistemes d'aplicació. Fa 10 anys una cisterna de purins costava uns 15.000 euros i actualment pot estar valorada entre els 40.000 i els 45.000 euros, segons l'organització agrària.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.