directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 22:18 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dijous, 17 de maig de 2018 16:04 h

La UE reafirma el seu "suport incondicional" amb els Balcans en la cimera sense Rajoy

A la trobada hi han acudit els caps d'estat i de govern de tots els estats excepte Espanya, que ha rebutjat anar-hi per la presència de Kosovo tot i l'assistència de Sèrbia

ACN Brussel·les.-La Unió Europea ha reafirmat aquest dijous el seu "suport incondicional per una perspectiva europea dels Balcans Occidentals". En una cimera a Sofia, tots els caps d'estat i de govern dels estats membres, excepte Espanya, s'han reunit amb els líders d'Albània, Bòsnia, Sèrbia, Montenegro, l'Antiga República de Macedònia i Kosovo. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha evitat així la fotografia conjunta amb el dirigent kosovar Hashim Thaçi perquè no hi hagi cap "malentès" i no "sembli" que Espanya reconeix a Kosovo com a estat, com ja van avançar fonts diplomàtiques espanyoles abans de la cita. Tot i que Eslovàquia, Romania, Grècia i Xipre tampoc no reconeixen el país balcànic des que va autoproclamar-se independent de Sèrbia l'any 2008, Rajoy ha estat l'únic que s'ha absentat de la cimera, a la qual sí que hi ha acudit el líder serbi malgrat que el país tampoc no reconeix Kosovo. En el seu lloc i només a una part de la trobada hi ha acudit l'ambaixador permanent davant de la UE, Pablo García-Berdoy.

L'objectiu de la cimera, segons el Consell Europeu, era el de "reiterar la pertinença de la regió a la familia europea" davant de la influència que pot exercir-hi, per exemple, Rússia. "Estic convençut que la UE és l'únic soci que es preocupa realment per l'estabilitat de tota la regió", va afirmar el president de la institució Donald Tusk recentment. En cap cas, per tant, s'ha abordat l'ampliació o el procés d'associació de la UE amb els Balcans durant la cimera a Sofia.Una declaració "neutral" i sense els BalcansAl final de la cimera, els 28 -Espanya inclosa- han fet pública una declaració en la qual recullen els compromisos adoptats. Si bé la intenció de la Comissió Europea era que es tractés d'una declaració conjunta amb els sis països balcànics (28+6), l'estat espanyol s'hi va oposar, ja que implicava situar Kosovo al mateix nivell que la resta d'estats. És per això que, finalment, s'ha optat per una fórmula diferent: una declaració a 28 amb la qual "els socis balcànics s'alineen", segons recull el mateix document. La diplomàcia espanyola no veu "contradictori" que tot i que Rajoy s'hagi absentat de la cimera Espanya sí que s'hagi sumat a la declaració, ja que aquesta és "completament neutral"."La UE està decidida a enfortir i intensificar la seva implicació per donar suport a la transformació social, econòmica i política a la regió", resa el text. A més, també insta els sis països balcànics a "comprometre's amb el principi de la democràcia i l'Estat de dret així com la lluita contra la corrupció i el crim organitzat i el respecte pels drets humans i els de les minories".



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.