directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 11:38 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dijous, 17 de maig de 2018 20:00 h

Descobreixen un mecanisme bàsic per a la supervivència i funció de les cèl·lules mare de la mama

Un estudi amb participació d'un investigador de l'Hospital del Mar ha aportat noves dades sobre la naturalesa de les cèl·lules mare situades a la mama

ACN Barcelona.-Un estudi liderat per investigadors de la Universitat de Princeton, als Estats Units, i amb participació de Toni Celià-Terrassa, investigador de l'institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), ha aportat nova llum sobre la naturalesa de les cèl·lules mares situades a la mama. El treball, que es publica aquest dijous a la revista 'Science', ha descobert que aquestes cèl·lules viuen en un nínxol, un entorn favorable per a elles, creat pels macròfags, unes cèl·lules bàsiques del sistema immunològic humà. Aquesta macròfags són els encarregats de tenir cura de les cèl·lules mare de la mama tenen un marcador que activa els mecanismes per mantenir totes les capacitats especials de les cèl·lules mare.

La descoberta obre la porta a utilitzar aquest mecanisme com una futura diana. En assajos amb ratolins als quals s’injectaven cèl·lules mare de la mama de ratolins, els investigadors han pogut comprovar com, inhibint-lo, aquestes cèl·lules deixen de ser cèl·lules mare i per tant, perden la capacitat de convertir-se en qualsevol altra cèl·lula i d’autoregenerar-se. Es dona la circumstància que les cèl·lules mare canceroses, responsables del desenvolupament dels tumors de mama, de la seva expansió i de la generació de resistències als tractaments, tenen unes característiques molt similars a les seves germanes no canceroses. Celià-Terrassa, responsable del Laboratori de Propietats de les Cèl·lules mare Canceroses i Metàstasi de l'IMIM, ''si les cèl·lules canceroses que inicien el càncer depenen d'aquest mecanisme, suposaria una molt bona diana terapèutica a estudiar, un fet que seria molt important a la lluita contra aquesta malaltia''. Tot i això, encara és aviat per poder parlar d'aplicacions terapèutiques del treball. En tot cas, l’estudi obre noves vies d’investigació en un camp en el qual, com apunta el Dr. Celià-Terrassa, “no disposem de dianes terapèutiques bones només per a cèl·lules mare canceroses”. Poder-hi actuar serviria per evitar la iniciació dels tumors i la seva expansió, un principi que també podria ser aplicable a altres tipus de tumor.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.