directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 08:29 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Barcelonès doble fletxa Dimecres, 23 de maig de 2018 13:08 h

Antoni Trilla i Manel Esteller reivindiquen una millor comunicació de la ciència per arribar a la societat

Els dos investigadors han guanyat la V Distinció del Claustre de Doctors i Consell Social a les millors activitats de divulgació científica i humanística de la UB

ACN Barcelona.-Els investigadors Manel Esteller i Antoni Trilla reben aquest dimecres la V Distinció del Claustre de Doctors i del Consell Social a les millors activitats de divulgació científica i humanística, un reconeixement que té com a objectiu fomentar la difusió de l'activitat científica i el coneixement al conjunt de la societat. Per això, tant Trilla com Esteller han reivindicat una comunicació clara de la ciència que permeti arribar a la societat, per a què aquesta conegui els avenços en la ciència, els entengui i així, es fomentin les vocacions científiques. Per Trilla, aquest paper és bàsic en un moment on la comunicació a través de les xarxes socials és molt ràpida amb una important presència dels rumors. Esteller creu que realment és una informació que interessa que ''aglutina a la societat''.

Esteller i Trilla han reivindicat una comunicació científica més clara, més comprensible i més intel·ligible per gran part de la societat, per tal de traslladar la tasca que es fa en els laboratoris i centres de recerca, en el sí de la societat, contribuint així a la societat del coneixement i sobretot, a despertar ''vocacions científiques'' entre els més joves. Per Esteller, aquestes vocacions científiques no només poden arribar a permetre que com a mínim un 20% de cada promoció es dediqui a la ciència sinó que la resta, exerceixin altres professions amb la sensibilitat que la ciència necessita per arribar a tota la societat. En aquesta línia, Esteller ha reivindicat la necessitat que les reclamacions del mateix sector d ela ciència, bàsicament en millorar finançament, haurien d'estar subscrites per tot tipus de professionals. Per arribar a tota la societat, Esteller creu que s'ha de poder explicar tot ''de forma senzilla i sexi'' i destaca que les imatges ''poden ser molt poderoses'' perquè tothom ho entengui. Per la seva banda, Trilla ha reconegut que no és fàcil actualment dur a terme aquesta comunicació ''pragmàtica'' en un moment en què les ''notícies falses'' i els ''rumors'' inunden les xarxes, principal font d'informació de molts ciutadans. En aquest sentit, i segons la seva experiència en l'àmbit de la vacunació, Trilla ha reconegut situar-se enmig d'un embolic on hi ha ''moltes opinions contrastades'', en un escenari on ''ens hem d'implicar''. Considera que els científics tenen ''el deure'' de parlar de les veritats científiques. Tot i això, ha reconegut que a les xarxes socials no és fàcil i per això opta per ''transmetre la normalitat', en el cas de la vacunació, que suposa que la gent es vacuni. Creu que s'ha de reforçar aquest missatge i felicitar els pares que ja vacunen els fills, a la vegada que emetre missatges, des de les xarxes, però també per part dels mateixos professionals, que puguin convèncer els indecisos per la qual cosa cal invertir temps en la formació i l informació dels professionals. En canvi, no creu que s'hagi de discutir amb els grups contraris a aquesta vacunació perquè ''personalment desgasta'' i protegits per l'anonimat, acaben insultant. Per Trilla cal sortir i dir que ''no és veritat, però no enfrontar-se amb aquests grups'', amb qui ''discutir és impossible''.Premi a la divulgacióEl Claustre de Doctors i del Consell Social de la UB ha atorgat a Esteller i Trilla la distinció que arriba a la V edició per premiar la seva contribució a la difusió de l'activitat científica i el coneixement al conjunt de la societat.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.