directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 17:48 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimecres, 23 de maig de 2018 21:31 h

Rajoy contradiu el PNB i diu que "ningú" li ha dit que es formarà Govern "demà o demà passat"

El president s'expulsa responsabilitats i diu que el 155 deixi d'aplicar-se no depèn del govern espanyol sinó de l'acord del Senat

ACN Madrid .- El president espanyol, Mariano Rajoy, ha contradit el portaveu del PNB, Aitor Esteban, que ha dit aquest dimecres "amb coneixement de causa" que el 155 s'aixecaria de manera "imminent". "No ho sé, a mi ningú m'ha dit que es formi Govern a Catalunya demà o demà passat", ha manifestat. Rajoy s'ha expulsat responsabilitats i ha afirmat que no depèn del govern espanyol que el 155 decaigui sinó de l'acord aprovat pel Senat. "Depèn del president Torra nomenar un govern que pugui exercir, ja ho ha dit el Suprem que no poden estar presos o fugats, han de poder estar a Catalunya al front de les seves responsabilitats", ha manifestat. En canvi, no ha fet cap referència al bloqueig del govern espanyol, que no publica els nomenaments dels consellers al DOGC, tal i com preveu la llei. "No es pot donar aprovació a un govern que no pot complir les seves obligacions", ha reblat Rajoy, que apunta que és una "qüestió de sentit comú i no un problema jurídic". "Si es nomena un Govern que pugui exercir com a tal, el 155 decau però no perquè ho digui jo sinó perquè així ho recull l'acord del Senat", ha manifestat.

Rajoy ha comparegut després de l'aprovació al Congrés dels pressupostos generals de l'Estat per al 2018, que han prosperat gràcies al 'sí' d'última hora anunciat pel PNB. Fins ara, els nacionalistes bascos havien defensat que no salvarien els comptes de Rajoy si el 155 estava en vigor. Per justificar el vot a favor, el portaveu, Aitor Esteban, ha dit que li constava que el 155 estava a punt de decaure perquè era "imminent" la formació de Govern a Catalunya i ha assegurat estar ben informat per part de tots els actors implicats. En canvi, preguntat per aquesta qüestió, Rajoy ha assegurat que no tenia cap notícia al respecte. "Ningú m'ha dit que es formarà Govern demà o demà passat", ha dit. Per contra, ha aprofitat per subratllar que, segons Rajoy, no és el govern espanyol qui ha de decidir quan s'aixeca el 155. El president espanyol sosté que l'acord del Senat estipula que l'article decau quan el Govern pren possessió del càrrec. En aquest sentit, apunta que és Torra qui ha de designar un "Govern que pugui exercir com a tal". Per a Rajoy, no poden ser consellers "ni empresonats ni fugats de la justícia" sinó que han de poder ser a Catalunya per "complir les obligacions". "Es pot ser conseller de Salut des de Brussel·les? És una qüestió de sentit comú", ha declarat. Rajoy ha agraït a les set formacions que han pactat els pressupostos juntament amb el govern i ha dit que és una mostra del "nivell de la política espanyola". Ha reconegut que no ha estat fàcil arribar a l'acord final però que se sent "reconfortat". "S'ha apostat per construir i no per destruir i és reconfortant", ha sentenciat.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.