directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 04:20 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimecres, 13 de juny de 2018 18:04 h

L'Eurocambra carrega contra els estats i els exigeix una gestió "comuna" de la migració davant de casos com l'Aquarius

Els diferents grups polítics reclamen als líders europeus que reformin el mecanisme de Dublín pel qual el pes d'acollida recau en estats com Grècia o Itàlia

ACN Brussel·les.-El Parlament Europeu ha demanat aquest dimecres als estats membres de la Unió Europea que assumeixin "responsabilitats" i els ha exigit una gestió "comuna" de la migració. Eurodiputats de diferents grups polítics han carregat contra els líders europeus per no haver assolit encara un acord per reformar el mecanisme de Dublín, que estipula que el país a través del qual un sol·licitant d'asil ingressa primer a la UE és el responsable d'examinar la sol·licitud. Durant un debat al plenari a Estrasburg sobre "les emergències humanitàries i la solidaritat a la UE" arran de l'Aquarius, diversos parlamentaris han exigit als caps d'estat i de govern dels 28 que no es quedin "parats". "Les coses han de canviar, cal reformar el sistema de Dublín i garantir que les nostres fronteres són segures", ha reivindicat pels populars europeus Roberta Metsola. Des dels socialistes europeus, Elena Valenciano ha defensat que la resta d'estats no poden "abandonar" països com Itàlia, Grècia o Espanya, que "estan rebent un gran nombre de migrants" i ha avisat de la "necessitat" que la gestió sigui "comuna". Pels liberals europeus, Javier Nart ha remarcat que "la tragèdia de l'Aquarius no és una crítica francesa o una solució espanyola" sinó un "problema de la UE" que requereix una "veritable responsabilitat europea". Al seu torn, Raffaele Fitto, del grup dels Conservadors i Reformistes, s'ha preguntat "fins quan els països europeus no entendran que cal una resposta clara".

El copresident dels Verds a l'Eurocambra, Philippe Lamberts, ha assegurat sobre la decisió del govern italià que "res pot justificar que un país tanqui els seus ports" i ha alertat de "l'Europa fortalesa" del ministre de l'Interior italià Matteo Salvini o del primer ministre austríac Sebastian Kurz. Lamberts ha lamentat també que mentre l'Eurocambra ha aconseguit demanar una resposta col·lectiva o solidària, els "responsables" -en al·lusió als caps d'estat i de govern europeus- de no assolir aquesta resposta venen dels mateixos països i partits representats a la cambra. Des de l'Esquerra Unitària, l'eurodiputada Barbara Spinelli ha expressat el seu suport a la idea del líder d'ALDE al Parlament Europeu, Guy Verhofstadt, de portar el Consell davant de la justícia per la seva "inacció" davant la crisi dels refugiats.Durant la seva intervenció al ple, l'eurodiputat d'ICV Ernest Urtasun ha dit que si bé "cap estat membre està per donar lliçons a un altre" hi ha coses que "cal dir". En aquest sentit, ha afirmat que Itàlia ha "vulnerat" el dret internacional i ha titllat de "xenòfobes" les declaracions de Salvini. Amb tot, el parlamentari dels Verds ha defensat també que Itàlia "no és només Salvini" i ha agraït el missatge de l'alcalde de Nàpols recordant que "durant molts anys" a l'estat espanyol les ciutats com Barcelona "també han estat soles". "A Espanya també sabem el que és tenir un govern contrari a les polítiques d'acollida", ha dit referint-se al govern de Rajoy. "Vindran més Aquarius i és per això que és important que desbloquegin la reforma de Dublín, i que posin en marxa vies segures i una política de salvament al Mediterrani", ha conclòs.Qui també s'ha referit a la necessitat de desbloquejar el sistema actual d'acollida a la UE ha estat l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé. "No és un debat sobre Itàlia, és un debat sobre la resposta europea al drama Mediterrani que es viu", ha començat dient el parlamentari després de múltiples intervencions sobre Itàlia. "El problema és que els estats continuen sense reconèixer que per afrontar el repte de la gestió migratòria s'han de compartir responsabilitats, i no afrontar la situació cadascú pel seu compte", ha justificat. Per a Solé, l'Aquarius és "només un símptoma d'una realitat tant dura com inacceptable".En una línia similar s'ha expressat l'eurodiputada d'IU Paloma López Bermejo, que s'ha preguntat "com és possible" que no s'hagi avançat en matèria d'asil i que "la UE consenteixi violacions constants de la legislació internacional". "Si la nostra política és tancar les fronteres i obrir CIEs, la UE quedarà evidenciada", ha avisat. "La història no ens perdonarà", ha conclòs.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.