directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 04:38 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dijous, 14 de juny de 2018 13:55 h

Les AMPA dels centres d'alta complexitat presenten mesures per evitar la segregació escolar

Consideren que cal reduir el nombre d'aquest tipus d'escoles i donar més recursos a les que comptin amb més alumnes vulnerables

ACN Terrassa.-Les AMPA de les escoles d'alta complexitat han presentat un decàleg per tal d'evitar la segregació escolar i garantir la igualtat d'oportunitats. Aquestes escoles compten amb alumnes que pateixen un elevat risc d'exclusió social i a tota Catalunya n'hi ha 330 que escolaritzen uns 200.000 alumnes d'entre 3 i 16 anys. Entre d'altres coses, les associacions de mares i pares demanen que es redueixin el nombre d'escoles amb l'etiqueta d'alta complexitat i, per contra, que s'augmentin els recursos econòmics en aquells centres que compten amb més alumnes vulnerables. També consideren que les activitats extraescolars i de lleure haurien de ser gratuïtes i posen l'exemple de Finlàndia, on no es permet que cap família faci aportacions econòmiques a les escoles.

Una altra de les mesures que apareix al decàleg és introduir l'educació multicultural i antiracista dins del currículum. Les famílies demanen que els alumnes puguin estudiar la seva llengua materna a l'escola i d'aquesta manera s'ajudaria a fomentar la diversitat cultural a les aules, així com també reduir estigmes.Les AMPA també demanen la creació de programes de dinamització per tal que les famílies d'aquests centres s'impliquin en l'educació dels seus fills. Segons anuncien en el decàleg és clau per l'èxit escolar dels alumnes que els pares i mares participin amb l'escola. A més, també proposen crear una xarxa de famílies de diferents parts del territori.Per altra banda, exigeixen reduir les ràtios dels centres d'alta complexitat a 20 alumnes per aula, sense cap tipus d'excepció. D'aquesta manera, consideren que es pot aconseguir una atenció més personalitzada que fomenti l'escolarització, sobretot quan es tracta d'infants en risc d'exclusió social.A més, les AMPA de les escoles d'alta complexitat creuen que no es detecten suficients casos d'alumnes amb necessitats especials, ja que actualment tan sols representen un 5% de l'alumnat total, mentre que l'Idescat fixa una taxa de pobresa infantil sobre el 30%. Per això creuen que hi ha una infradetecció i que cal aplicar un protocol amb pautes molt ben definides.També proposen eliminar les diferències en els horaris que hi ha entre les escoles públiques i les concertades. Asseguren que les hores de més d'escolarització que fan, sobretot a la secundària, els alumnes de l'escola concertada és un greuge comparatiu per a aquells que aposten pel sistema públic, ja que no tenen tantes hores lectives.Aquest decàleg que conté onze mesures pretén evitar que s'arraconi alumnes amb una situació desfavorable i mantenen que l'escola pública sigui una eina per aconseguir la igualtat d'oportunitats sense tenir en compte l'origen, la cultura o la situació econòmica familiar de les persones.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.