directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 03:18 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Osona doble fletxa Dijous, 14 de juny de 2018 16:18 h

La UVic-UCC obre una sala per acollir el llegat de l'escriptor i pedagog Emili Teixidor que la família va donar al centre

La idea és digitalitzar el fons i donar-li visibilitat a través de la xarxa

ACN Vic.-"Hi ha molt per investigar". La responsable del Servei de Gestió Documental i Arxiu de la UVic, Núria Cañellas, ha ressaltat amb aquestes paraules que després de la fase d'anàlisi del material, ara serà l'oportunitat pels investigadors per generar coneixement al voltant de la figura i l'obra de l'escriptor i pedagog Emili Teixidor. Cañellas ha explicat que des del servei que dirigeix s'han elaborat dos instruments de descripció documental, dues guies, que serviran perquè els investigadors puguin identificar i localitzar amb facilitat tota la documentació. D'altra banda, Cañellas també ha destacat que el fons "no es pot quedar en aquestes parets", i per això es plantegen transformar-lo digitalment, donar-li visibilitat i fer-ne difusió a través de la xarxa. L'antiga sala de juntes de la UVic ara s'ha convertit en la sala que acull l'extens llegat de l'escriptor amb, entre d'altres, més de 4.000 llibres, i l'exposició d'alguns dels premis que va rebre, com el Serra d'Or.

Manuscrits, llibres de lectura, guions de ràdio, el títol de periodista o el Doctor Honoris Causa que li va entregar la Universitat de Vic-Universitat de Catalunya són alguns dels elements que formen part del llegat de l'escriptor i pedagog Emili Teixidor, mort el juny del 2012.Es tracta de centenars de documents que el Servei de Gestió Documental i Arxiu de la Uvic i la mateixa Biblioteca s'han encarregat de catalogar. Amb tot, segons ha explicat la responsable de la biblioteca, Mireia Salgot, la catalogació no està completa, tot i que han aconseguit dibuixar una primera radiografia. L'equip de Salgot i Cañellas han elaborat dos tipus de catàlegs, un on es recull el fons personal, amb documents que van des de l'any 1945 fins el 2012, i un sobre els objectes, amb més d'una cinquantena d'elements, alguns d'ells en una vitrina de la sala que es troba a l'edifici A del carrer Miramarges. Quan aquesta ordenació es doni per finalitzada, caldrà avançar cap a la digitalització i la difusió del fons. La responsable del servei de gestió documental, Núria Cañellas, ha destacat que hi ha alguns documents, com per exemple un volum de 300 fotografies de Teixidor, que ja s'ha aprofitat per digitalitzar. Cañellas ha puntualitzat que la tasca de catalogació encara no s'ha completat perquè existeix un gruix de documentació i escrits de Teixidor que no se sap del cert si han estat publicats en la seva totalitat. Per això, encara queda molta feina per fer i esbrinar si hi ha algun escrit que pugui ser inèdit. "És emocionant tot el que queda per descobrir", ha destacat Núria Cañellas. Salgot ha destacat que el fons té un gran valor per a la recerca acadèmica, i ara caldrà trobar un investigador que vulgui posar fil a l'agulla al llegat i començar-lo a estudiar. "Ara caldrà trobar els encaixos amb els grups de recerca de la pròpia universitat i donar visibilitat al fons", ha destacat la directora de la biblioteca. L'investigador actuaria com un mentor del fons. El rector de la UVic-UCC Jordi Montaña i l'hereu de Teixidor, Lluís Fernàndez, han acompanyar a Salgot i Cañellas durant la presentació dels avenços sobre el fons d'Emili Teixidor. El rector ha destacat que aquest fons augmenta el prestigi de la universitat i, a més, els fa molt il·lusió "perquè és una manera de continuar la vida d'un escriptor i fer que es mantingui viu".



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.