directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 02:44 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dijous, 14 de juny de 2018 16:54 h

La Fiscalia demana arxivar la querella de Torra contra Rajoy i Santamaría per no publicar el decret dels consellers

Emet un informe on afirma que no és "ni injust ni arbitrari" no haver publicat al DOGC el nomenament de consellers "empresonats o fugits de la justícia"

ACN Madrid.-La Fiscalia del Tribunal Suprem ha sol·licitat a la Sala Segona que arxivi la querella presentada el passat 1 de juny pel president de la Generalitat, Quim Torra, per un delicte de prevaricació contra l'expresident Mariano Rajoy i la seva número 2, Soraya Sáenz de Santamaría. El president considera que han "prevaricat per omissió" davant la negativa de l'Estat (en vigència del 155) de publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el decret de 19 de maig de nomenament dels primers consellers. Segons un informe elaborat pel ministeri públic, afirma que "no és ni injust ni arbitrari" no haver publicat el nomenament del consellers que estaven "en situació de presó provisional o fugits de la justícia". La decisió ara està en mans del Suprem, que haurà de decidir si fa cas a la Fiscalia o tramita la querella.

En el seu escrit, el ministeri públic considera que "l'autorització prèvia" del govern espanyol pel que fa a la publicació dels nomenaments dels consellers no és un acte "reglat i obligat" i que si és "contrària a l'ordenament jurídic, és evident que s'ha de denegar, d'acord amb l'habilitació derivada de l'aplicació de l'article 155". Per tant, afegeix el fiscal, en virtut de l'article 155 calia que fos el govern espanyol qui decidís sobre si el decret de nomenament era "contrari" a l'ordenament jurídic i si era el cas "pot i ha d'oposar-se" a la seva publicació.D'altra banda, el ministeri fiscal es remet a la Llei 13\/2008 de 5 de novembre de la Generalitat segons la qual l'executiu queda constituït després de la presa de possessió de tots els seus membres. Per això, sosté que si es procedia a la publicació dels decrets no resultava "procedent un nomenament que posteriorment no pugui tenir efecte sobre el 'nomenat'".La Fiscalia també recorda la interlocutòria del jutge Llarena en què denega la llibertat provisional a Josep Rull i Jordi Turull argumentant "risc de reiteració delictiva" i per tant "la impossibilitat" d'assistir a la seva pròpia presa de possessió.En l'escrit, també es refereix als casos de Toni Comín i Meritxell Serret –"en situació de fugits de la justícia"- i assegura que la seva absència a Catalunya "vulnera el dret fonamental dels altres integrants del Parlament de Catalunya per a l'exercici d'algunes funcions parlamentàries essencials com la del control del Govern, que pot exigir la seva presència física al Parlament".



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.