directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 13:41 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Diumenge, 15 de juliol de 2018 22:01 h

Maragall i Romeva reprenen la implementació de l'Agenda 2030 i denuncien que el 155 "n'ha alentit el desenvolupament"

El conseller i l'exconseller volen que "el pla de l'ONU ens identifiqui com el país avançat i compromès que som"

ACN Barcelona.-El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, i l'exconseller Raül Romeva han detallat en un article conjunt a 'El Periódico' que han reprès la implementació de l'Agenda 2030, aprovada per les Nacions Unides el setembre del 2015. Maragall i Romeva han denunciat que el 155 "ha posat obstacles" a la seva implementació i "n'ha alentit el desenvolupament". Tots dos volen que "el pla de l'ONU ens identifiqui com el país avançat i compromès que som" i han explicat que aquesta setmana tindran l'ocasió d'explicar els seus plans al High Level Political Forum on Sustainable Development, a Nova York. El conseller i l'exconseller creuen que "la UE té en aquest procés una oportunitat per fer emergir la dimensió real i potent de l'Europa dels 500 milions de ciutadans".

Maragall i Romeva expliquen que l'Agenda 2030 es proposa posar fi a la pobresa i la gana a tot el món, combatre les desigualtats dins i entre els països, construir societats pacífiques, justes i inclusives, protegir els drets humans, promoure l'apoderament de les dones i les nenes, i garantir una protecció duradora del planeta i els seus recursos naturals. També vol fomentar un creixement econòmic sostenible, inclusiu i sostingut per a tothom, tenint en compte els diferents nivells de desenvolupament i les capacitats de cada territori.El febrer del 2017 es va aprovar, a proposta dels consellers Raül Romeva i Josep Rull, l'inici del procés d'elaboració del Pla Nacional per a la implementació de l'Agenda 2030. L'esborrany conté uns 750 compromisos, uns dins de Catalunya i altres de Catalunya amb el món. Amb tot, segons Romeva i Maragall, "alguns dels d'abast català han topat amb obstacles imprevistos com la llei d'universalització de l'assistència sanitària, que va ser recorreguda pel Govern espanyol al Tribunal Constitucional i es troba suspesa" o "la llei del canvi climàtic, que també recorreguda, es troba en vigor amb un sol article suspès provisionalment (el que prohibeix el 'fracking')". I han detallat que treballen "en la nova planificació de la cooperació catalana, combinant una visió a llarg termini (2030) amb l'elaboració del nou Pla Director de Cooperació el 2019 fins a 2022".El conseller i l'exconseller titllen de "nefast" el període durant el qual es va aplicar l'article 155 perquè, a parer seu, "ha posat obstacles a la implementació de l'Agenda 2030 i n'ha alentit el desenvolupament". Per aquesta raó, han anunciat que ara reprenen "ritme amb l'objectiu de poder aprovar el pla definitivament el 2019, tot i que molts aspectes són ja vigents".Maragall i Romeva avancen que caldrà "treballar molt i bé" i "trencar motlles i abandonar hàbits i vicis instal·lats". "Haurem de governar, prendre decisions de transformació d'una realitat que no l'acceptarà dòcilment", han afegit.Tots dos diuen que aquesta setmana podran explicar els seus plans al High Level Political Forum on Sustainable Development, a Nova York. Recorden que l'any passat hi va ser present Romeva i lamenten que enguany la representarà Maragall "com a conseqüència de les inacceptables mesures repressives i judicials de l'Estat". Amb tot, han subratllat que "el compromís queda intacte". "Continuem projectant cap al món les nostres idees, amb la mà estesa, per trobar noves aliances a Europa i a tot arreu, amb voluntat d'aprendre i col·laborar. Perquè el futur cal construir-lo ara i aquí, incansables i amb determinació", han conclòs.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.