directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 01:49 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimecres, 18 de juliol de 2018 14:12 h

Els ecologistes culpen dels atacs d'os als que incompleixen la normativa perquè els posen "la carn en safata"

Rebutgen la retirada de Goiat del Pirineu de Lleida i critiquen que la Generalitat vulgui expulsar-lo unilateralment

ACN Lleida.-L'entitat ecologista Ipcena rebutja la retirada de l'os Goiat del Pirineu de Lleida i critica que la Generalitat no pot prendre aquesta decisió de manera unilateral ja que, segons el portaveu d'Ipcena, Joan Vàzquez, cal que un grup d'experts independents doni la seva opinió i depèn també que ho aprovin altres països implicats com França o Andorra. Consideren que és "irresponsable" que el conseller de Territori, Damià Calvet, hagi cedit a les "pressions" dels ramaders per interessos econòmics en detriment de la conservació de la natura i neguen que Goiat sigui el responsable de tots els atacs de què se l'acusa. Pels ecologistes, si els ramaders complissin la normativa "no hi hauria tants atacs". "A França, per exemple, es compleix, i a la frontera amb la Val d'Aran, només hi ha hagut un atac d'os en dos mesos mentre que a la Val d'Aran n'hi ha hagut 15, quan els ossos són els mateixos", ha dit Vázquez. Des d'Ipcena asseguren que al Pirineu de Lleida no s'està complint el projecte Pyros Life, que compta amb 2,4 milions d'euros de subvenció europea i que estableix que els ramats vagin en grups, acompanyats de pastor i gossos de protecció i que es tanquin en pletes a les nits. "La culpa dels atacs no és de l'os sinó d'aquells que no compleixen la normativa i li posen la carn en safata", critica Vázquez.

Segons Ipcena, no s'està complint la normativa i exigeixen que es compleixi. Asseguren que hi ha molts ramats al Pallars Sobirà i a la Val d'Aran que no van amb pastor. "Això incita l'os a atacar, perquè són ramats que no estan protegits", assegura Vázquez. "El gos rebutja la presència humana i quan la veuen marxa", assegura l'ecologista, que posa com a exemple el cas del Port de la Bonaigua. "Allà hi ha una pleta on es tanquen les vaques i hi ha pastors i fa uns dies hi va haver un intent d'atac però l'os va marxar", explica. Pels ecologistes, l'os fa d'os i els ramaders, si no apliquen les mesures necessàries estan afavorint els atacs d'os ja que el 20% del que mengen aquests animals és carn. Si s'aplica la normativa, expliquen, no s'evitaran el 100% dels atacs però es disminuiran a una vintena a l'any. Això suposaria que només l'1% de les pèrdues de bestiar serien atribuïbles a l'os, mentre que les pèrdues per altres motius com ara atacs de gossos assilvestrats, malalties o llamps, calculen que supera els 500 exemplars l'any, unes 25 vegades més que a conseqüència de l'os. "Goiat no està boig i no és el responsable de tots els atacs", assegura Vázquez, que recorda que és el tercer any que aquest os està al Pirineu i que el 2016 i el 2017 "no havia donat cap problema". Els ecologistes han obert una campanya a Change.org per mantenir l'os del Pirineu i actualment compten amb unes 1.300 signatures en només un dia i mig. "És una autèntica vergonya la deixadesa de funcions que està fent la Generalitat", critica Vázquez. Representants de tres entitats ecologistes es reuniran demà dijous amb el director general de polítiques ambientals, Ferran Miralles, i li faran arribar un document on s'exposen els motius per mantenir l'os al Pirineu de Lleida. Vázquez no descarta emprendre accions legals si se segueix endavant amb la retirada de Goiat ja que, alerta, no seria l'únic, ja que els ramaders ja han mostrat la seva intenció de fer fora tots els ossos del Pirineu, recorda.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.