directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 17:06 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dijous, 19 de juliol de 2018 13:32 h

Decepció a Agricultura perquè Europa tanca la porta a una possible retirada extraordinària de fruita de pinyol

Preveuen una campanya de poma i pera a Catalunya inferior a l'any passat per la reconversió de moltes explotacions al préssec i nectarina

ACN Lleida.-El director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, s'ha mostrat "decebut" per la decisió de la Comissió Europea (CE) de no autoritzar una possible retirada extraordinària de fuita de pinyol "en cas que fos necessari per una baixada de preus". "Considerem que Europa no és empàtica amb un sector que fa quatre anys que carrega a la seva esquena els problemes del veto rus", ha lamentat Mòdol. Ho ha dit a Lleida durant la presentació de les previsions de collita de poma i pera a Catalunya aquest 2018. Agricultura i l'Associació empresarial de la Fruita de Catalunya (Afrucat) preveuen una campanya inferior a l'any passat, amb una davallada de l'1% en poma, amb una previsió de collita de 273.970 tones, i del 8% en pera, amb 139.420 tones de producció a tot Catalunya. La causa principal del descens en fruita de llavor són, segons el director general d'Afrucat, Manel Simon, les pedregades a Lleida del 24 abril, que va afectar 3.000 hectàrees de pera i poma, i del 12 de maig, amb 300 hectàrees afectades. També al fet que s'estan reconvertint moltes explotacions de fruita de llavor (poma i pera) a pinyol (préssec i nectarina), la qual cosa preocupa, i molt, al president del Comitè d'Afrucat de Pera i Poma, Joan Serentill, perquè la davallada en pera a Catalunya s'arrossega des de fa cinc anys.

Mòdol ha volgut manifestar la decepció de la Conselleria d'Agricultura davant la resposta negativa de la Comissió Europea, en una reunió amb el director de la Unitat de Fruites i Verdures, Joao Onofre, a activar mesures excepcionals per a la fruita de pinyol per a la campanya actual. Segons Mòdol, "tant de bo no siguin necessàries però ens aniria bé tenir-les previstes per tal de poder prevenir caigudes de preus i desincentivar l'especulació", ha dit.Manel Simon ha afegit que el problema que pateix la fruita de pinyol ha esdevingut un problema "estructural" per raons alienes al sector productor. Es tracta de motius polítics, com ara el tancament del mercat rus, i ha afegit que obrir i consolidar un nou mercat en poc menys de tres campanyes és complicat.Disminució de producció de poma i pera a CatalunyaLa producció de poma i pera disminuirà a Catalunya aquesta campanya amb lleugeres variacions per demarcacions i amb un descens en les previsions de poma de l'1% (273.970 tones) i del 8% de pera (139.420 tones). Segons han explicat, la climatologia ha estat la causant d'aquesta davallada amb abundants pluges i pedregades durant la primavera que han afectat a la floració i al quallat. Pel que fa a la superfície productiva en poma i pera disminueix respecte al 2017 ja que, malgrat s'han plantat hectàrees noves, les plantades no supleixen les arrencades. En general es preveu un retard de la collita de 5-10 dies respecte al 2017.Pel que fa a Europa i la Xina, "caldrà esperar les previsions del congrés Prognosfruit", ha dit Simon, ja que si bé en un primer moment semblava que la recuperació de la producció de pomes era generalitzada, aquestes darreres setmanes les inclemències climàtiques fa pensar que es pot veure afectada a la Xina i a Polònia, els principals productors de fruita de llavor. També la previsió total en peres és desconeguda, ja que Bèlgica i Holanda, principals productores, encara no han fet públiques les seves estimacions. Aquests dos condicionants, ha afegit, fan que el desenvolupament de la campanya sigui imprevisible.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.