directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 21:05 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dijous, 19 de juliol de 2018 17:20 h

La URV coordina un projecte per desenvolupar nanosensors per detectar amenaces de risc químic

S'emmarca en una xarxa internacional, amb institucions europees, del Canadà i els Estats Units

ACN Tarragona.-La URV coordina un projecte per desenvolupar nanosensors per detectar amenaces de risc químic. 'Sensibilitat intel·ligent per a una resposta ràpida a amenaces químiques en objectius tous' (SENSOFT), coordinat pel catedràtic de Tecnologia Electrònica de l'Escola Tècnica superior d'Enginyeria de la URV, Eduard Llobet, persegueix proporcionar sistemes fiables, de baix cost i de fàcil utilització per fer front a les amenaces de risc químic en llocs tancats i concorreguts per la població civil. Així, es desenvoluparan nanosensors per detectar agents químics en teatres, centres comercials, estacions de tren i metro i aeroports, per exemple. El projecte europeu SENSOFT ha rebut el finançament de la UE a través de la convocatòria 2018 del programa Marie Sklodowska Curie Actions amb prop de 800.000 euros. El projecte comença aquest any i acabarà el 2022.

SENSOFT establirà una xarxa internacional i intersectorial formada per tres institucions acadèmiques- la URV, la Universitat de Saragossa i la Universitat de Bordeus-, tres centres tecnològics i les petites i mitjanes empreses europees, juntament amb dues institucions acadèmiques dels Estats Units i el Canadà. Coordinats per la URV, tots treballaran al voltant d'un programa de recerca conjunt sobre detecció primerenca d'agents químics en fase gasosa en llocs tancats i no protegits amb elevada concurrència de població civil. A través d'uns dispositius es localitzaran els possibles riscos a través de sistemes de sensors que donin la primera alarma davant de qualsevol situació irregular. A banda, es desenvoluparan dos sistemes més: unes trampes d'absorció de volàtils i un detector que permetrà detectar de manera més acurada el tipus de gas i quin tractament es requereix per a la població afectada.Llobet investiga sensors per localitzar de vapors en concentracions traça, en el rang de parts per bilió i parts per milió. Els seus últims projectes de recerca del pla nacional en l'àrea de tecnologia electrònica i comunicacions s'han centrat en el desenvolupament de nanomaterials i la seva integració en dispositius sensors.L'aportació del seu grup de recerca Microsistemes i Nanotecnologies per a l'Anàlisi Química de la URV al projecte es fonamenta en l'ús de materials basats en òxids metàl·lics nanoestructurats i en nanomaterials de carboni amb propietats de reactivitat específica per fabricar microdispositius de baix cost que permeten la detecció ultrasensible de les molècules objectiu directament en fase gasosa mitjançant mesures de residència elèctrica.Els participants en el projecte SENSOFT intercanviaran habilitats i coneixements en aquest camp, en el de materials absorbents i detecció ultraselectiva Raman (SERS) i en el de xarxes de sensors sense fils i autònomes, que permetin el desplegament massiu de sistemes sensors que donin la primera alarma davant qualsevol situació irregular.Les tecnologies de detecció en fase gasosa que s'estudien en el projecte SENSOFT tindran oportunitats de mercat no només en el camp de la detecció primerenca d'amenaces per agents químics sinó també en el camp de salut —diagnòstic de càncer o malalties cròniques mitjançant detecció de biomarcadors en alè o teixits—, monitoratge mediambiental o control de processos químics industrials.Llobet rebrà 150.000 euros de la Unió Europea (UE) per poder desenvolupar aquest treball, amb estades de mobilitat en empreses de Dinamarca, Alemanya i Portugal, i també a les Universitats de Michigan (EUA) i Waterloo (Canadà).



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.