directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 16:29 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dilluns, 23 de juliol de 2018 12:42 h

La justícia escocesa notifica a Ponsatí la retirada de l'euroordre de detenció espanyola

La vista sobre l'extradició de l'exconsellera d'Ensenyament havia de començar el 30 de juliol i la defensa tenia previst citar Rajoy, Sáenz de Santamaría i Montoro

ACN Brussel·les.-La justícia escocesa ha notificat formalment aquest dilluns la retirada per part de la justícia espanyola de l'euroordre contra Clara Ponsatí. Així ho ha explicat el seu advocat, Aamer Anwar, en sortir dels jutjats d'Edimburg, on aquest matí ha comparegut Ponsatí a l'espera que se'ls notifiqués pels canals oficials la decisió del jutge del Suprem Pablo Llarena feta pública dijous passat. Segons ha pogut saber l'ACN, la Fiscalia escocesa ha confirmat la retirada de l'euroordre per part de les autoritats espanyoles i, en conseqüència, el jutge Nigel Ross ha aixecar les mesures cautelars imposades a Ponsatí. Fonts dels jutjats escocesos han afirmat que "s'estan fent les gestions pel retorn immediat del passaport" a l'exconsellera. Amb la retirada de l'euroordre i amb les cautelars formalment aixecades Ponsatí podrà viatjar de forma lliure però no podrà trepitjar l'estat espanyol, on seria detinguda acusada de rebel·lió i malversació pel seu paper durant el referèndum.

La vista sobre l'extradició de l'exconsellera d'Ensenyament havia de començar el 30 de juliol però amb la retirada de l'ordre europea de detenció el jutge escocès dona el cas per arxivat. En un comunicat, Anwar ha explicat que, de fet, aquest dilluns la defensa de Ponsatí tenia previst comunicar que demanarien la compareixença als tribunals de l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro.En el mateix text, el representant legal de l'exconsellera ha afirmat que la retirada de l'euroordre és una "derrota humiliant per a l'estat espanyol", que des del referèndum de l'u d'octubre, ha desencadenat una "onada de repressió" suspenent el Govern o empresonant independentistes. Per a Anwar, la "decapitació" del Govern era l'únic objectiu de les euroordres. "Tribunal rere tribunal arreu d'Europa, la reputació d'Espanya ha estat danyada, els fracassos són espectaculars i, en definitiva, s'han retirat per la por del fracàs".El comunicat també recull que des del primer dia que Ponsatí va presentar-se als jutjats d'Escòcia, el seu equip d'advocats va assegurar que portarien "a judici" la justícia espanyola exposant-la als tribunals escocesos, "independents i robustos". En aquest sentit, Anwar ha revelat que la seva intenció aquest dilluns era explicar que demanarien la compareixença de Rajoy, Sáenz de Santamaría i Montoro així com observadors internacionals dels drets humans.Petició per l'alliberament dels presosPer a Anwar, les peticions d'extradició són "una distorsió monstruosa de la veritat" però l'estratègia jurídica espanyola ha retrocedit davant de les justícies de Bèlgica, Suïssa, Alemanya o Escòcia. Amb tot, l'advocat també ha reiterat que si bé es tracta d'una "victòria tremenda", encara hi ha "nou catalans que són ostatges polítics" i Ponsatí segueix sent una "exiliada", ja que no podrà tornar a Catalunya fins a almenys "d'aquí a 20 anys".Ponsatí va establir-se la tardor passada a Bèlgica juntament amb Carles Puigdemont, Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig. A principis de març, però, va traslladar-se a Escòcia per reprendre l'activitat acadèmica a la Universitat de Saint Andrews, on exercia quan va ser cridada a formar part del govern de Puigdemont.Les acusacions de la fiscalia escocesaLa fiscalia d'Escòcia, que actua en nom de l'Estat espanyol, tenia previst acusar l'exconsellera d'Ensenyament de "conspiració per alterar la constitució amb mitjans criminals" i "traïció" per executar l'euroordre contra ella. Els dos crims són els que la 'Crown Office' escocesa considerava equiparables al delicte espanyol de "rebel·lió", i els que pretenien defensar durant la vista per l'extradició, que havia de començar a finals de juliol i que podia allargar-se prop de dues setmanes. Sense l'ordre europea de detenció vigent, però, el calendari legal s'acaba amb la compareixença d'aquest dilluns als jutjats d'Edimburg.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.