directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 10:22 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Alt Penedès doble fletxa Dimecres, 1 d'agost de 2018 16:50 h

Una intervenció arqueològica descobreix una torre de defensa medieval a la finca vinícola Castell de la Bleda, al Penedès

L’espai, propietat de Cellers Torres, acull restes que podrien datar de la segona meitat del segle X o principis del XI

ACN Santa Margarida i els Monjos.-Una intervenció arqueològica a la finca vinícola Castell de la Bleda, a Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès) ha deixat al descobert restes d’una torre de defensa medieval, la qual històricament havia donat nom a l’espai. Es tracta de restes que podrien datar de la segona meitat del segle X o principis del XI, segons l’arqueòleg Xavier Esteve, responsable de l’excavació, que assegura que és una de les troballes més significatives fetes en aquest espai. El Castell de la Bleda és una finca que la família Torres va adquirir el 2016 “per preservar el patrimoni arquitectònic del Penedès”, i les obres per evitar l’esfondrament de l’edifici ja van fer aflorar diverses restes arqueològiques sobre les quals ara s’ha pogut aprofundir. Segons Esteve, les restes constaten que l’espai és “un compendi de 2.500 anys d’història vitícola sense interrupcions”.

Respecte la torre descoberta ara, Xavier Esteve assegura que ha resultat sorprenent tant per la forma que presenta com per les seves dimensions. La part conservada de la torre consisteix en una estructura massissa de pedres i morter de calç amb dos extrems semicirculars units per segments rectilinis, que mesura nou metres de llarg per sis d’amplada.La seva situació enmig de la plana penedesenca es troba plenament justificada, afirma l’arqueòleg, en tractar-se d’un emplaçament estratègic, amb ampli control visual del seu entorn, just sobre el riu Foix, en un punt des d’on es controlen algunes de les principals vies de comunicació de la plana.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.