directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 10:39 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Baix Llobregat doble fletxa Dissabte, 11 d'agost de 2018 09:00 h

La policia de Castelldefels veu difícil erradicar el 'top manta' però destaca que no generi problemes de seguretat

Els responsables policials ho atribueixen a un pacte no escrit amb els manters: "Saben que si hi ha policia no s'hi poden posar"

ACN Castelldefels.-Segons el cap de la Policia Local de Castelldefels, Raúl Vergel, entre 150 i 170 manters venen els seus productes al Passeig Marítim del municipi durant els mesos d'estiu. Un fenomen, reconeix, difícil d'erradicar amb els recursos de què disposen però que fins ara, més enllà de problemes puntuals de mobilitat, "no ha generat cap situació conflictiva de seguretat". Ho atribueix a un pacte no escrit amb els manters que regula quan poden vendre i quan no. "Saben que si hi ha policia a la platja no s'hi poden posar", afegeix. Així, fins quarts de vuit del vespre, quan es retiren els agents destinats a la vigilància de la platja, és molt difícil veure venedors a la zona. Aquesta mena d'entesa ha fet que fins a dia d'avui no s'hagi produït cap acció violenta protagonitzada per manters ni contra la policia ni contra els clients. A tall d'exemple, Vergel destaca que ni quan s'han fet accions contundents per decomissar-los els productes -habituals en aquestes dates- "hi han hagut enfrontaments com els que s'han vist en altres llocs".

A Castelldefels el fenomen del 'top manta' es concentra a la plaça de les Palmeres i a la confluència de l'avinguda dels Banys i el Passeig Marítim. És en aquesta darrera ubicació on, segons Vergel, es produeixen més problemes de mobilitat perquè en determinats moments el nombre de manters dificulta el pas dels vianants. Amb tot, més enllà d'alguna queixa veïnal, el cap de la Policia Local de Castelldefels destaca que les incidències són mínimes i que fins ara no s'han produït actes violents protagonitzats pels manters com sí que ha succeït a Barcelona, per exemple. Deixant clar que el fenomen del 'top manta' s'ha d'abordar des de moltes vessants, no només la policial, Raúl Vergel explica que l'estratègia de la Policia Local de Castelldefels passa per fer "actuacions preventives" per evitar que els manters ocupin la via pública. Un objectiu que aconsegueixen fins que als volts de les vuit del vespre els agents destinats a la seguretat de la platja finalitzen la seva jornada laboral. "Ens falten recursos", reconeix. Així, davant la impossibilitat de destinar més agents a aquestes tasques, policia i manters han arribat a una mena de pacte no escrit que de moment els venedors respecten: mentre hi hagi policia no s'hi poden posar. Un pacte, afegeix, que fins ara s'està respectant i que s'ha traduït en una convivència que tot i forçada és bona. "Aquí no hem tingut cap situació conflictiva de seguretat ciutadana degut a aquest pacte", assenyala. Malgrat això, el responsable policial deixa clar que tot i aquesta mena de pacte de no agressió i la manca de recursos, el compromís per lluitar contra el 'top manta' és ferm i que amb aquest objectiu s'han planificat diversos operatius policials conjunts amb els Mossos d'Esquadra durant l'estiu. Uns van destinats al decomís del material falsificat que venen (l'estiu passat van retirar gairebé 2.000 articles) i d'altres a detectar els venedors que no tenen regularitzada la seva estada al país. Com en d'altres municipis catalans, a més, a Castelldefels també s'ha creat una comissió de la venta ambulant, on hi participa el consistori, empresaris i els propis venedors, per buscar solucions al problema i oferir formació laboral als manters. En el marc d'aquesta comissió, Vergel explica que fa un parell de setmanes es van reunir amb representants de la propietat intel·lectual per tractar l'afectació econòmica a les marques falsificades i buscar fórmules per eradicar el problema. Unes fórmules que segons les marques afectades no passarien per actuar contra els venedors i sí contra els majoristes que els faciliten el material.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.