directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 16:55 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimarts, 14 d'agost de 2018 13:00 h

El Síndic reclama a l'Estat que ratifiqui el protocol que permetria als alts tribunals espanyols fer consultes al TEDH

Rafael Ribó s'ha adreçat a Pedro Sánchez per a què iniciï els tràmits al congrés després que el text hagi entrat en vigor

ACN Barcelona.-El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha enviat una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per a què iniciï els tràmits al congrés dels Diputats, on necessita una majoria simple, i ratifiqui el Protocol 16 de la Convenció europea de drets humans, un text que l'1 d'agost ha entrat en vigor després de l'adhesió de França, el desè país del Consell d'Europa que el subscriu. Per Ribó, el protocol ha de ser ''una eina'' per als alts tribunals en casos en què hi hagi ''en joc'' drets reconeguts al conveni europeu '' perquè permet fer consultes al Tribunal Europeu de Drets Humans. Ribó considera que com més es retardi la ratificació s'està creant ''una manca de garanties als drets humans al nostre estat''.

El Protocol, aprovat el 2013, permet que aquests tribunals s'adrecin al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per a què resolgui opinions consultives i assessorament en casos sobre drets humans. Segons ha explicat l'adjunt al Síndic, Jaume Saura, hi ha moltes sentències del TEDH que es produeixen després de decisions d'altres tribunals. Ha posat d'exemple l'anul·lació de la doctrina Parot o el cas de la crema de fotos del Rei, i per això creu que el Protocol és una eina perquè abans de dictar sentència els tribunals nacionals puguin fer aquesta consulta. El TEDH, ha especificat Saura, fa un dictamen que no serà vinculant però que ''determinarà la jurisprudència'', perquè segons ha conclòs, els tribunals nacionals adaptarien la seva decisió a la interpretació del Tribunal d'Estrasburg. Ribó, que a més de Sánchez, també ha enviat la missiva al Defensor del Pueblo Español, considera que si un estat europeu vol estar a primera línia de la garantia de drets humans, per tots els casos que es vulguin plantejar, cal ratificar aquest el protocol com a nou instrument. Per Ribó, si no es ratifica, ''deixem de gaudir de proteccions de drets'', i s'està creant una ''manca de garanties de drets humans al nostre estat''. En el context polític i judicial actual, el Síndic no ha volgut parlar d'urgència però si de ''clara autoritat democràtica''. Segons ha informat el Síndic, el govern espanyol ha ratificat fins ara tots els protocols facultatius del Conveni europeu de drets humans, mostrant el compromís amb les garanties internacionals de protecció de drets.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.