directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 00:16 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimarts, 14 d'agost de 2018 21:28 h

Arrenca la Festa Major de Gràcia 2018 amb un record per als polítics empresonats o que es troben fora de Catalunya

La doctora Elena Carreras, cap de Ginecologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron fa una crida a "l'empoderament" de la dona: "Ens hem de fer valer!"

ACN Barcelona.-La lectura del pregó ha donat aquest dimarts a la tarda el tret de sortida de la Festa Major de Gràcia 2018, que arriba enguany al seu 201è aniversari. L'encarregada de llegir-lo ha estat la doctora Elena Carreras Moratonas (Barcelona, 1960), cap del servei d'Obstetrícia i Ginecologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona i, segons la revista Forbes, un referent a la seva especialitat a nivell mundial. Tampoc ha passat per alt la situació política a Catalunya i el fet que, en un any, nou polítics són a la presó i l'expresident Puigdemont i quatre exconsellers estiguin a l'estranger. De fet, el públic assistent ha mostrat banderoles en què es llegia 'Llibertat presos polítics' i també s'han desplegat diverses pancartes i cartells reivindicatius. L'altra reivindicació llençada per Carreras ha estat a favor de les dones: "Ja n'hi ha prou noies, ens hem de fer valer!", ha subratllat, en referència a totes les fites que les dones aconsegueixen però que no estan prou reconegudes.

La doctora lamenta el fet que, habitualment, quan les dones cometen un error, exclamen: "Què tonta sóc", enlloc de dir "m'he equivocat". "Tendim a infravalorar els nostres èxits"; ha prosseguit. "Si hem guanyat una plaça, diem que ens l'han donat'; si hem aconseguit una beca, tendim a dir que hem 'tingut sort' si les pacients ens agraeixen l'atenció rebuda dient que 'és la nostra feina'. "Noies! Ja n'hi ha prou! Ens hem de fer valer!", ha subratllat arrencant els aplaudiments del públic que omplia la plaça de la Vila.La cap d'Obstetrícia i Ginecologia també ha parlat de la "sororitat" i ha volgut adreçar unes paraules de record a Dolors Bassa i Carme Forcadell, actualment a la presó de Puig de les Basses. Com també als familiars de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, vinculats a Gràcia, així com la resta d'empresonats i de polítics que es troben fora de Catalunya. "Ens conjurem a agafar forces perquè l'any que ve estiguin aquí i en aquesta balconada", ha reivindicat.Vinculada des de fa més de 40 anys a Gràcia, Carreras va començar a prendre contacte amb el teixit associatiu del barri quan era adolescent, entrant al Centre Moral. Va participar en la creació d'Anella, el grup d'animació Pam i pipa i va ser membre de la vocalia de dones de l'Associació de Veïns de la Vila de Gràcia. El seu discurs ha constat de tres parts, el primer com de decisiu pot ser en la trajectòria personal i professional pertànyer en una associació veïnal, com el vincle amb un grup de suport d'alletament matern ha influït en la seva relació amb els pacients i, com el fet de viure la Festa Major li recorda que hi ha una realitat més enllà de les parets de l'hospital. De fet, ha elogiat que la festa gracienc reuneix tots els "valors" que fan rica una societat.Pregó AlternatiuCom ja és tradició, la lectura del pregó 'oficial' ha comptat prèviament amb un pregó "alternatiu", que han llegit dues joves enfilades a una bastida. Ja han començat la seva intervenció en to sorneguer, dient que el balcó on generalment s'hi estaven anys enrere ja no hi accedir perquè "al noi del pis li han pujat el lloguer i ha hagut de marxar". Tot seguit, han donat el protagonisme a una de les urnes de l'1-O, ja que el text era una reflexió de la capsa en primera persona. "Referèndum 1 i no 51, senyor Torra", s'ha dit en un moment de l'acte reivindicatiu. El 'No és no', contra les agressions sexistes a dones, les accions dels CDR o les sospites sobre el finançament d'algunes entitats gracienques han estat altres temes tractats en to satíric per les joves.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.