directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 23:57 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Divendres, 17 d'agost de 2018 08:56 h

Puigdemont sobre el 17-A: "Mai es passa pàgina, el record cap a totes les víctimes s'imposa en un dia com avui"

L'expresident lamenta que un any després no s'hagi creat una comissió d'investigació al Congrés per esclarir les relacions de l'imam i el CNI

ACN Barcelona.-L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha assegurat un any després dels atemptats de Barcelona i Cambrils que mai oblidarà aquella dia. En una entrevista a Catalunya Ràdio des de Waterloo, Puigdemont ha afirmat que "mai es passa pàgina" i ha volgut enviar un record cap a les víctimes. "El record cap a totes les víctimes s'imposa en un dia com avui", ha dit. A més, ha assegurat que no cal ser físicament a Catalunya perquè se li "encongeixi el cor" i ha tingut un reconeixement per a la ciutadania i per a totes les forces i cossos de seguretat i emergències que van treballar el dia de l'atemptat. "El nostre país va demostrar que hi ha una actitud en la societat catalana que fa que en aquest context la societat resisteixi bé i es cohesioni", ha remarcat. Tanmateix, també ha estat crític i ha dit que la policia catalana no tenia cap informació que alertés de les relacions entre l'imam de Ripoll i el CNI. L'expresident considera que és "greu" que partits que seran a l'homenatge d'aquest divendres hagin frenat la creació d'una comissió d'investigació al Congrés per esclarir aquestes relacions.

En una entrevista des de Waterloo, a Bèlgica, l'expresident Puigdemont ha recordat com va viure el dia dels atemptats i ha lloat la resposta de la societat catalana, que creu que ha resistit bé l'embat del terrorisme un any després. Puigdemont ha remarcat que es va donar "tota la informació a l'Estat" i que hi va haver un "contacte permanent" amb el govern espanyol quan van succeir els fets. En aquest sentit, ha lamentat que responsables polítics com l'exconseller d'Interior Joaquim Forn siguin a la presó o l'excap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, estigui processat. "Pensar en tot l'esforç dels Mossos i dels responsables polítics i que avui no puguin ser ni esmentats ni acollits enmig de la gent que vol sumar-se a la solidaritat", ha lamentat. Tot i això, creu que en el primer aniversari els que són a la presó a "l'exili" recordaran avui la tragèdia i "se sentiran satisfets de la feina feta". "El país es va sentir en bones mans, va sentir que té una policia i uns governants que malgrat la pitjor prova que tenien al davant el país va donar el millor de sí mateix", ha manifestat. Puigdemont ha criticat que la policia catalana no tingués "informació sensible" sobre l'imam de Ripoll i ha afirmat que no és una "qüestió ideològica o política" sinó que era necessari per poder "garantir la seguretat". També ha lamentat que no s'hagi pogut crear una comissió d'investigació al Congrés per aclarir aquests aspecte. "Respecte a les víctimes és dret a saber", ha afegit. Torra es disculpa amb les víctimes En la mateixa entrevista també hi ha participat el president de la Generalitat, Quim Torra, que també s'ha referit a les víctimes i les ha volgut posar al davant de tothom. De fet, ha evitat fer comentaris sobre la presència del rei i ha dit que avui no és un dia per parlar-ne sinó per "centrar-se en les víctimes i el reconeixement als servidors públics". Tot i això, ha dit que saludarà "tothom que es trobi" i que explicarà la situació que té Catalunya "amb presos, exiliats i el dret a l'autodeterminació segrestat". També s'ha referit a les crítiques vessades dijous per les víctimes, per sentir-se "abandonades" i s'ha disculpat si la Generalitat no ha estat a l'alçada. "Em disculpo i haurem de veure en què vam fallar", ha manifestat durant l'entrevista. Torra ha remarcat que la prioritat dels governs Puigdemont i del seu era acompanyar les víctimes i que ho han intentat "tot". "Si malgrat això en algun aspecte concret creuen que la Generalitat ha fallat m'agradarà revisar-ho, estic a la seva disposició", ha afirmat.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.