directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 13:13 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dissabte, 15 de setembre de 2018 10:39 h

Tabernero defensa a Baselga: "Hi ha el risc que l'error enteli la seva trajectòria com a metge i investigador"

El cap d'oncologia de Vall d'Hebron assegura que el possible error està "reconegut" i "en procés de ser esmenat" i nega taxativament que els oncòlegs "anteposen els interessos de la indústria a la salut dels seus pacients"

ACN Barcelona.-El cap d'oncologia del hospital Vall d'Hebron de Barcelona, el doctor Josep Tabernero ha publicat aquest dissabte a diversos diaris un article que, amb el títol 'La renuncia de l'oncòleg' surt en defensa del doctor Josep Baselga, referent internacional en la investigació contra el càncer i que ha presentat la seva dimissió aquest dijous com a director mèdic de l'hospital Memorial Sloan Kettering de Nova York. El motiu, la sospita d'haver omès en alguns del seus articles científics la implicació d'empreses farmacèutiques al seus estudis. "Hi ha el risc que l'error enteli el conjunt de la seva trajectòria com a metge i investigador i es posi en dubte el valor i la feina dels investigadors en benefici dels pacients", diu Tabernero en el seu escrit, qui especifica que "l'error ha consistit a no informar dels seus vincles amb empreses farmacèutiques en alguns dels articles científics. No en tots", assenyala. Sobre la renúncia de Baselga, Josep Tabernero afirma que "la seva dimissió és comprensible després que s'hagi qüestionat la seva integritat", tot i que insisteix que una "figura clau en l'impuls de la recerca oncològica a Catalunya i al conjunt d'Espanya".

Tabernero admet que les suposades omissions en els articles de Baselga i que ha destapat aquesta setmana 'The New York Times' poden aixecar recels. En aquest sentit, subratlla, però, que l'error ja està "reconegut" i està ara "en procés de ser esmenat" en coordinació amb les revistes que van publicar els articles. "No fer-ho podria alimentar la sospita que els oncòlegs anteposen els interessos de la indústria a la salut dels seus pacients, cosa que no és certa", assenyala.El facultatiu indica que estem "en una època en què es tendeixen a simplificar els missatges i en què es cau en la temptació de generalitzar i confondre la part amb el tot". En aquest sentit, nega que el fet que s'hagi produït una "actuació incorrecta en les normes de transparència de declaració d'interessos en alguns dels articles científics" signifiqui que "totes les seves actuacions són incorrectes". "I això tampoc és cert", constata el cap d'oncologia de Vall d'Hebron."El reconeixement i l'esmena de l'error també és un incentiu per extremar (per part de tots) la transparència de la comunicació de resultats de la recerca que hagi tingut finançament de la indústria farmacèutica i biomèdica", comenta, dient que aquest finançament és "fonamental", junt amb el que aporten les agències públiques i d'associacions nascudes de la societats civil."La seva dimissió és comprensible després que s'hagi qüestionat la seva integritat", apunta Tabernero. "No obstant això, cal seguir comptant amb tots els experts, incloent el doctor Baselga", assegura, destacant "l'esforç de moltíssimes persones que fan que els nous coneixements sobre la malaltia millorin la prevenció, el diagnòstic precoç, el tractament i el control del càncer". "I que tot això permeti un augment de la supervivència i la qualitat de vida dels ciutadans", conclou.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.