directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 19 de març de 2024 03:30 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Barcelonès doble fletxa Dijous, 20 de setembre de 2018 14:21 h

Vall d'Hebron redueix les hemorràgies, lesions quirúrgiques i altres complicacions de placenta accreta

Des de la creació de la unitat multidisciplinar que tracta aquests casos han disminuït la necessitat de transfusions i la mortalitat materna

ACN Barcelona.-La unitat multidisciplinària de placenta accreta de Vall d'Hebron ha reduït les complicacions associades aquesta patologia a 24 gestants. Aquesta unitat, que es va posar en marxa el desembre de 2014 i és única a l'estat espanyol, ha millorat tots els indicadors relacionats amb la patologia. El doctor Manuel Casellas, responsable de la unitat, valora que s'han aconseguit "uns resultats esplèndids". En concret, la necessitat de grans quantitats de sang en transfusió ha passat del 57% al 13%, la reintervenció quirúrgica del 33% al 9%, les lesions a la bufeta o l'urèter del 13% al 4%, les mares que han d'entrar a l'UCI del 35% al 21%, no hi ha hagut cap mort materna i tots els nens es troben en bon estat de salut.

Aquesta unitat està formada per un equip d'obstetres, cirurgians oncològics ginecològics, radiòlegs intervencionistes, anestesiòlegs, uròlegs, neonatòlegs i especialistes en ressonància magnètica nuclear fetoplacentària. Un dels principals objectius és reduir la morbimortalitat materna.Castells ha aprofitat per demanar que es millori la detecció prèvia d'aquesta patologia, ja que "el 50% de les dones amb placenta accreta es diagnostiquen durant el part". Ha considerat que en els casos en que es fa una ecografia caldria investigar l'antecedent de cesàries i determinar si la placenta està obstruint el coll uterí. Des de la posada en marxa de la unitat, el percentatge de pacients amb placenta accreta detectats amb suficient antelació ha passat del 56% al 96%."Ningú està preparada per tot això"Rocsio és una de les 24 pacients amb aquesta patologia que s'han beneficiat d'aquesta unitat. Explica que ha viscut l'embaràs amb inquietud, perquè "algunes vegades et diuen que tot va bé però altres que tot va malament i que et facis il·lusions". Ha explicat que la informació que li va donar el doctor Castells la va tranquil·litzar. "Ningú està preparada per tot això, però almenys estic més informada", ha afegit Rocsio. Si bé ha reconegut que "abans d'entrar a la cirurgia tenia molta por" perquè es temia el pitjor, "ara ja ha passat, és un record per a mi, estic molt agraïda amb ell i tot l'equip. L'ajuda que m'han donat és increïble". Una de cada 530 dones embarassadesLa placenta accreta afecta una de cada 530 dones embarassades i és una patologia emergent a causa de l'increment de cesàries dels últims anys. Es produeix quan la placenta envaeix la paret muscular de l'úter impedint la seva normal expulsió després del part. L'intent d'extracció manual comporta un risc molt elevat de sagnat important, que pot ser massiu i posar en risc la vida de la mare. Per tal de reduir les complicacions durant el part, els professionals programen el part per la setmana 34, dues o tres setmanes abans del terme, per cesària, amb l'objectiu d'evitar un inici espontani que podria conduir a complicacions hemorràgiques. Castells explica que "després de l'extracció fetal es fa una histerectomia, és a dir, l'extracció de l'úter, amb la placenta a dins. No intentem l'extracció manual de la placenta. D'aquesta manera, amb la cesària i la histerectomia alhora i programades hem aconseguit disminuir substancialment el risc de lesions i hemorràgies per a la mare".



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.