directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 03:24 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Segrià doble fletxa Divendres, 21 de setembre de 2018 12:02 h

Agricultura demana als ramaderes extremar les mesures de desinfecció per l'alerta de la pesta porcina africana

La Taula Sectorial del Porcí aborda la creació d'una comissió de treball per fer seguiment de la situació davant el focus aparegut a Bèlgica

ACN Lleida.-El Departament d'Agricultura ha elaborat un pla de controls de bioseguretat d'explotacions porcines davant l'alerta per la pesta porcina africana de la qual recentment se n'ha detectat un focus a Bèlgica. El subdirector de Ramaderia, Quim Xifra, ha instat als ramaders a instaurar les mesures de desinfecció necessàries per ''evitar el risc d'introducció de la malaltia'' a les explotacions. La seu de la conselleria d'Agricultura a Lleida ha acollit aquest divendres la Taula Sectorial del Porcí amb representants del sector, sindicats i responsables de l'Administració encapçalats per la consellera Teresa Jordà. S'hi 'ha abordat la creació d'una comissió de treball per fer seguiment de l'evolució de l'alerta i s'han repassat les mesures implementades fins al moment que han consistit en fer mostrejos al 100% de les partides d'animals que entren de territori comunitari.

El subdirector de Ramaderia del Departament d'Agricultura, Quim Xifra ha explicat que la pesta porcina africana (PPA) és una malaltia vírica que provoca una alta mortalitat en el porc domèstic i el senglar. ''Es transmet sobretot per contacte i això fa que sigui molt important que els ramaders extremin les mesures de bioseguretat de les seves explotacions'', ha recalcat. En aquest sentit, ha assenyalat que una de les mesures de reforç que s'han fet des del Departament ha estat la creació d'un pla de controls de bioseguretat d'explotacions porcines que consisteix en la revisió de granges per tal d'assegurar que tinguin tanca perimetral i també vigilar l'entrada de vehicles de transport de pinso, bestiar o visitants amb prevencions com la desinfecció de les rodes. Xifra ha posat èmfasi en ''tot allò que sigui un perill per la introducció del virus a l'explotació'' i ha dit que ''és allà on s'ha de vigilar molt i el ramader ha d'instaurar les mesures de desinfecció necessàries per evitar riscos''.Paral·lelament i com a mesura de vigilància i reforç el Departament fa control de totes les entrades de bestiar porcí que arriben de qualsevol país comunitari o països tercers. ''S'estan mirant i fent mostrejos al 100% de partides d'animals que entren de territori comunitari'', ha remarcat Xifra, per ''evidentment, detectar la possible entrada de malaltia''. Això no obstant, el subdirector de Ramaderia ha recordat que el focus proper de Bèlgica ha estat detectat en fauna, és a dir, en senglar, però ''no està de menys que revisem les entrades'', ha afegit. Durant el 2018 hi ha hagut 767 entrades que corresponien a uns 390.000 animals i s'han fet unes 14.600 analítiques. Pel que fa als senglars, l'any 2017 es van mostrejar 614 senglars i en el que va d'any 455, però cal tenir en compte que ara començarà la temporada de caça i suposarà un increment del número de mostreigs. En el marc del programa de vigilància porcina se selecciona una sèrie d'explotacions de producció i es realitza determinacions de PPA. Aquests controls són independents dels que es fan per les entrades porcs del mercat de la Unió Europea o països tercers. Durant aquest any 2018 s'han realitzat un total de 8.100 extraccions. La pesta porcina africana està focalitzada a diversos països del nord d'Europa i ara s'han disparat les alarmes pel focus detectat a Bèlgica ja que ha suposat un salt important perquè la malaltia ha saltat des de Txèquia i vol dir que es pot desplaçar ràpid malgrat la distància pel moviment de la fauna. Els sindicats van demanat d'immediat el tancament de fronteres davant aquest risc però la mesura ha estat descartada perquè no es pot vetar l'entrada de les zones que la Unió Europea manté obertes de forma unilateral.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.