directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 13:22 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimecres, 17 d'octubre de 2018 07:00 h

La cimera europea, eclipsada pel Brexit

Les negociacions estan paralitzades i Brussel·les veu l'escenari de "manca d'acord" més possible que mai

ACN Brussel·les.-Els caps d'estat i de govern de la UE han de decidir aquest dimecres a la nit quins seran "els següents passos" en les converses del Brexit, després de la paralització de les negociacions des de diumenge passat. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha convidat la primera ministra britànica Theresa May a una reunió aquest vespre prèvia al sopar dels 27 líders europeus per exposar la seva visió sobre l'estat de les converses. Tanmateix, no està previst que hi hagi cap declaració conjunta. "Com que no hi ha un acord sobre el pla de contingència a Irlanda, no hi haurà cap esborrany de declaració política sobre la taula", asseguren fonts europees.

Segons Tusk, les últimes informacions sobre l'estat de les negociacions del cap negociador de la UE pel Brexit, Michel Barnier, no són "optimistes". Per això, el president del Consell Europeu va avançar dimarts que aquest dimecres preguntarà a May "si té propostes concretes per superar aquest punt mort". "Només aquestes propostes poden determinar si es pot avançar".CalendariBrussel·les i Londres s'havien marcat aquesta cimera com el moment "de la veritat" per tancar un pacte. "No estem on volíem estar a l'octubre", reconeixen fonts europees que no descarten allargar el termini fins al desembre per arribar a un acord. Ara bé, desconfien que el parlament britànic tingui suficient temps per ratificar el text en tal cas.Accelerar els preparatius de sortidaA banda de l'estat de les negociacions, els 27 estats membres també avaluaran en aquesta reunió informal nocturna com accelerar els preparatius en cas que no s'arribi a un acord. Segons fonts europees aquest escenari "no seria tant dramàtic com al Regne Unit però també afectaria" la UE. En aquest context, fonts europees dubten que la cimera extraordinària del Brexit plantejada per a finals de novembre per segellar l'acord finalment es produeixi.Migració i ciberatacsLa qüestió migratòria i els intents de ciberatacs a la Haia centraran la cimera oficial dels 28 estats membre de la UE el dijous. Si bé els líders discutiran mesures per gestionar l'arribada d'immigrants a Europa, Brussel·les espera que els líders "beneeixin" el pla de l'executiu europeu per accelerar la seva cooperació amb el nord d'Àfrica en la cimera UE-Lliga Àrab prevista per al febrer.En relació a les recents acusacions dels Països Baixos contra Rússia per, segons ells, haver preparat un ciberatac contra l'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques amb seu a la Haia, l'esborrany de conclusions del Consell preveu condemnar els atacs i exigir un reforç de les mesures de seguretat per protegir infraestructures crítiques com aquestes. Tot i això, el text previst no menciona Rússia. "Realment no importa qui hi ha darrere els atacs, sinó com reaccionar en el futur", afirmen fonts europees.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.