directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 13:24 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Divendres, 19 d'octubre de 2018 16:20 h

Més de 46.000 persones participen al programa Apropa Cultura la temporada 2017-2018

Els principals col·lectius són els de Salut mental, persones amb discapacitat intel·lectual, gent gran o infants

ACN Barcelona.-La iniciativa de lleure cultural inclusiu Apropa Cultura enceta aquest any la tretzena edició amb l'objectiu de continuar eliminant barreres a persones amb risc d'exclusió. La temporada passada hi van participar 46.449 persones i una setantena d'equipaments culturals, entre els quals destaca L'Auditori (6.346 persones), la Sagrada Família (3.533), el Grup Focus (3.355), el Liceu (3.117), el CaixaForum (2.204), el TNC (2.057), el Zoo (1.824), el Palau de la Música (1.679) o el Teatre Lliure (1.372). Entre els col·lectius més beneficiats hi ha els de Salut mental (12.181), persones amb discapacitat intel·lectual (10.807), gent gran (6.404), infants i joves (5.161) o immigrants i persones refugiades (2.388). Des del seu inici, s'han celebrat més de 2.000 propostes culturals a un centenar d'equipaments.

Aquestes dades s'han donat a conèixer aquest divendres durant la presentació de la quarta Setmana Apropa Cultura, que entre el 22 i el 28 d'octubre oferirà tot tipus d'activitats culturals en més d'un centenar de teatres, festivals, espais singulars i museus de Catalunya. A l'acte, celebrat al Gran Teatre del Liceu, hi han assistit la consellera de Cultura, Laura Borràs, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani. La cultura, una "necessitat real"Els equipaments cedeixen una part de les seves localitats i activitats a un preu reduït, i segons ha detallat la directora d'Apropa Cultura, Sonia Gainza, dediquen el 2% de l'aforament de la temporada a col·lectius amb risc d'exclusió. D'aquesta manera, Apropa Cultura fa de mediador per "fer realitat el dret d'accés a la cultura" a través del treball en xarxa. "Hem de preservar-ho i fer-ho créixer, i per fer-ho és molt necessari el compromís dels gestors culturals", ha dit Gainza, que remarca la resposta que estan donant a una necessitat "que és real".Gairebé 2.000 centres socials que treballen amb persones en risc d'exclusió estan registrats al programa, que des de 2006 ha ofert més de 216.750 experiències culturals. La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha definit l'Apropa Cultura com una "historia d'èxit i col·laboració" i de posar els equipaments del país, públics i privats, per a què sumin en "trencar barreres, integrar i incloure". "La cultura és inclusiva per definició", ha remarcat la consellera, abans de recitar el poema 'Dos orejas' del poeta alexandrí Fabio Morábito, com a reinvidicació a "no ser sords, no ser cecs i insensibles a tota aquesta riquesa i diversitat". Per la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha dit que no es pot parlar d'inclusió social o igualtat d'oportunitats "si no tenim en compte de manera transversal la cultura". "EL nostre país és molt divers. L'Apropa Cultura també és molt divers, va dirigit a persones amb discapacitat, però també a joves en situacions de desigualtat o a persones grans", ha recordat el conseller. La música, punt d'inclusióUna de les usuàries del programa, Antònia Vila, membre de la Fundació Maresme, que promou la integració social de persones amb discapacitat intel•lectual, ha posat en valor la iniciativa, de la que participa des dels seus inicis, ara fa dotze anys. "M'agrada la música clàssica, no la música moderna, i a la residència només sona música moderna. Però tinc paciència", ha dit Vila entre aplaudiments. "Com el Liceu, no hi ha res", ha assegurat.Gestors culturals, responsables de centres o de l'Administració han reivindicat també el projecte, com la segona tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, que n'ha destacat la "important capacitat transformadora". L'acte ha finalitzat amb tots els assistents participant en un grup de percussió, on consellers, usuaris del programa i gestors culturals han improvisat una activitat musical "inclusiva".



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.