directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 23:22 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Barcelonès doble fletxa Dilluns, 22 d'octubre de 2018 12:10 h

Barcelona commemora els 80 anys del comiat de les Brigades Internacionals aquest diumenge

Lluís Homar, Paco Ibáñez i Loles León són algunes de les personalitats que participaran en l'homenatge

ACN Barcelona.-Barcelona commemorarà aquest diumenge els 80 anys del comiat de les Brigades Internacionals. L'acte se celebrarà davant el monument David i Goliat a la Rambla del Carmel i recordarà la multitud de ciutadans que el 28 d'octubre del 1938 van sortir als carrers de Barcelona per acomiadar els voluntaris arribats d'arreu del món que van lluitar a favor de la República durant la Guerra Civil. El primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha destacat que l'acte no pretén ser "nostàlgic", sinó que busca "mantenir viva la memòria dels brigadistes" perquè "els valors que defensaven tenen una vigència absoluta". Lluís Homar, Paco Ibáñez, Loles León i Griselda Ramon són algunes de les personalitat que participaran en l'acte, que durà per títol 'La pàtria dels humans'.

Durant la presentació de l'acte, Pisarello ha assegurat que els valors de "solidaritat, fraternitat i antiracisme" són "plenament vigents i de gran dignitat" en l'actualitat davant el "fantasma" de "l'extrema dreta i el feixisme" a Europa. El Secretari de l'Amical de les Brigades Internacionals, Eduard Amouroux, ha remarcat que "l’esperit de les Brigades segueix viu i existeix" i el comissari de l'acte, Xavier Albertí, ha afirmat que l'acte serà una barreja entre l'homenatge històric i una "reflexió de la pàtria dels humans" i de la "llavor de solidaritat internacional" dels brigadistes internacionals. Impulsat per l'Ajuntament de Barcelona, l'Amical de les Brigades Internacionals i l'Associació d'Amics de les Brigades Internacionals, durant l'acte es cantarà 'La Marsellesa', el poema 'A galopar' de Rafael Alberti i un poema de Bertolt Brecht. També es farà la lectura del discurs de comiat de 'la Pasionaria', de poemes d’Ernest Hemingway i del poema 'Home', de l’escriptora Warsan Shire. L'acte finalitzarà amb una ofrena floral al monument d'homenatge a les Brigades Internacionals. Un seminari sobre la història de les Brigades Internacionals Abans de l'acte de commemoració del pròxim diumenge, el 26 d'octubre se celebrarà a l’Aula Magna de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona el seminari internacional del comiat de les Brigades Internacionals, sota el títol 'Història i memòria de les Brigades Internacionals, una mirada est-oest'. Coordinat per l'Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya, la ponència inaugural del seminari anirà a càrrec de l'historiador francès Remy Skoutelsky, especialitzat en la guerra espanyola.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.