directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 08:39 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Divendres, 9 de novembre de 2018 14:30 h

Els presidents del Col·legi i del Consell General d'Economistes aposten per suprimir l'impost de les hipoteques

Gasol considera que els impostos només haurien de gravar activitats amb les que es "genera riquesa" i Pich apel·la a un nou finançament autonòmic per poder prescindir d'aquest impost

ACN Barcelona.-El degà del Col·legi d'Economistes, Anton Gasol, ha definit l'impost de les hipoteques com "anacrònic" i ha dit que no hauria d'existir, de la mateixa manera que el president del Consell General d'Economistes, Valentí Pich, que ha desitjat la seva abolició perquè correspon a "una altra època". Ho han dit aquest divendres en el marc de la Jornada dels Economistes 2018 que organitza el Col·legi d'Economistes. El degà de l'entitat ha afirmat que qualsevol tributació hauria de gravar només activitats que "generen riquesa", i és per això que "tenen sentit" impostos com l'IVA, però no el de les hipoteques perquè "no aporten valor". Per la seva banda, Pich ha dit que l'impost és un "mal" que s'hauria de suplir amb un nou sistema de finançament autonòmic i que hi ha una imatge com si els bancs fossin els "dolents de la pel·lícula".

Gasol ha plantejat que si el Tribunal Suprem estava dividit -15 vots a 13- alhora de marcar qui pagava l'impost segons "qui tenia més interès en que es fes l'escriptura de l'hipoteca", el pagament de l'impost s'hauria d'assumir a mitges. "És fàcil, que s'ho parteixin, perquè sembla que hi ha un interès compartit, uns perquè els hi donin la hipoteca i els altres per la garantia", ha dit. Amb el decret llei del govern espanyol, el degà considera que és "lògic" que si el govern espanyol marca que són els bancs qui han de "suportar" l'impost, també és "lògic" que no sigui deduïble de la base imposable. "Si fos deduïble vol dir que un terç de l'impost se l'ha d'empassar la pròpia administració que ha rebut aquesta tributació. Es una cosa lògica. És bo que hi hagi aquestes cauteles", ha dit Gasol.No obstant, al seu parer es tracta d'un impost "anacrònic", corresponent a l'antic impost del timbre, i que només existeix a França, Itàlia, Espanya i Portugal. Respecte el rendiment econòmic que genera l'impost a les comunitats autònomes, Gasol ha dit que no proposa que es "quedin sense això", sinó que es vehiculi cap al concepte de "generació de riquesa". "Qui esta en millors condicions de poder tributar és aquell que ha rebut un increment de valor perquè ha rebut, per exemple, una millor renda", ha dit. Per activitats com una hipoteca, o qualsevol permuta o transacció, Gasol considera que no hauria d'existir impost perquè no aporten valor, però sí s'hauria de gravar activitats en les que es rebin serveis, es causin danys, com la contaminació, o es generi riquesa.Per la seva banda, Valentí Pich ha assegurat que l'impost és un "bitxo estrany en l'ordenament legal del nostre entorn", i que en cas de continuar existint, hauria de fer-ho amb imports inferiors. "Espero que aquest impost desapareixi ràpidament i voldria dir que tenim un nou marc autonòmic de fiscalitat", ha dit Pich. "No m'acaba d'agradar que un impost es converteixi en un impost finalista. Hi ha aquesta imatge com si els bancs fossin els dolents de la pel·lícula", ha remarcat Pich. De la mateixa manera, considera que la banca haurà "d'interioritzar aquests costos perquè estem en una economia de mercat".



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.