directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 19:35 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimecres, 14 de novembre de 2018 17:54 h

El Congrés aprova que tots els fills de dones assassinades per violència de gènere cobrin una pensió

Un canvi legal permet que cobrin una prestació tot i que la mare no hagi cotitzat mai a la Seguretat Social

ACN Madrid.-La Comissió de Treball, Migracions i Seguretat Social ha aprovat un projecte de llei que millora les pensions d'orfandat per a tots els fills de víctimes de violència de gènere i violència masclista. A través d'un canvi a la llei, es garanteix que tots cobrin una prestació d'orfandat independentment de si la mare ha cotitzat a la Seguretat Social. Com a novetat, doncs, es garanteix que cobrin la pensió tot i que la mare no hagi treballat mai. La iniciativa –impulsada pel Grup Socialista- s'ha aprovat per unanimitat. La mesura, a més, és retroactiva. També preveu increments per a les pensions de fills de dones que sí havien treballat que, de mitjana, seran d'uns 800 euros.

Cada any una quarantena de menors queden orfes perquè les mares són assassinades, víctimes de violència de gènere. Fins ara, per accedir a una pensió d'orfandat calia complir un seguit de requisits. Entre ells, que la dona assassinada hagués contribuït a la Seguretat Social i, per tant, hagués estat donada d'alta. El Grup Socialista ha impulsat un projecte de llei per ampliar i millorar les cobertures en aquests supòsits. Durant setmanes, els diferents grups de la cambra han estat treballant en una ponència que aquest dijous s'ha aprovat per unanimitat. La diputada socialista María del Rocío de Frutos ha reflexionat que sovint les víctimes de violència de gènere estan apartades del mercat laboral i que, a sobre, si les assassinen els seus fills quedaven desprotegits "en una de les situacions més doloroses de la seva vida". Per això, aquesta iniciativa ve a corregir aquesta situació. Tanmateix, les quantitats que percebran els orfes dependran de si la mare ha treballat o no però s'eleven, ja que s'aplicarà el 70% de la base reguladora. El Grup Socialista calcula que en el cas de les pensions de mares que sí han treballat la mitjana se situarà entorn als 800 euros. El text s'ha aprovat per unanimitat a la Comissió de Treball, Migracions i Seguretat Social, que té capacitat legislativa plena en aquest assumpte. Ara, el text passarà al Senat i, en cas de canvis, tornaria al Ple del Congrés. Si el Senat el dona per bo, ja s'aplicaria. A més, els canvis introduïts són retroactius. Esmenes de Podem i PP, rebutjadesEls grups del PP i Podem han mantingut vives les esmenes fins al tràmit de la comissió. En concret, Podem demana que també s'incloguin en les ajudes els menors orfes a causa de qualsevol tipus de violència contra la dona "superant la concepció arcaica" que parla de violència masclista només dins l'àmbit de la llar. "Creiem que la proposta s'ha vist descafeïnada i els efectes seran molt limitats", ha lamentat la diputada Isabel Franco, que apunta que queden fora d'aquesta cobertura fills de dones explotades sexualment, assassinades per segones parelles, o en casos de mort fora de la llar. Per part del PP, han criticat que el Grup Socialista no hagi establert "protegir tots els orfes per igual, creant orfes de primera i de segona". El text aprovat incorpora una disposició addicional que estableix que el govern espanyol ha de fer, en tres mesos, un estudi per analitzar altres supòsits d'orfandat absoluta per garantir la mateixa protecció que als orfes als que ja es refereix la llei.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.