directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 10:36 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimecres, 14 de novembre de 2018 18:03 h

La CUP enfoca les municipals com una "revàlida a la unilateralitat" de l'1-O i el 3-O

Els cupaires esbossen el programa marc amb propostes per a "l'autotutela de drets", revertir privatitzacions i "recuperar sobiranies" als municipis

ACN Barcelona.-La CUP ha engegat la maquinària per afrontar les eleccions municipals del maig, uns comicis que els cupaires enfoquen com una "revàlida a la unilateralitat" de l'1-O i el 3-O de l'any passat, però sense caràcter "plebiscitari". Així ho ha explicat la regidora per Barcelona Eulàlia Reguant, que ha comparegut en roda de premsa a la seu dels cupaires aquest dimecres al costat dels regidors Joan Coma, de Vic, i Mariona Pascual, de Sant Celoni, tots dos membres de la comissió coordinadora del programa marc. De fet, el primer esborrany que tenen els cupaires sobre la taula de cara al maig, que ara s'obre per introduir-hi canvis amb la intenció d'aprovar-lo al 12 de gener, planteja a grans trets "autotutela de drets", revertir privatitzacions i recuperar sobiranies als municipis per "canviar de model" .

Els cupaires volen que siguin una "revàlida a la unilateralitat" i a "l'autotutela de drets" perquè impliqui un "canvi profund des de baix". I ho volen així arran del "bloqueig institucional" que detecten per part de l'Estat amb "imposicions constants" al Parlament, però també arran "de l'autobloqueig" dels partits sobiranises i d'esquerres, que, segons els cupaires, "accepten" aquestes imposicions. "No plantegem les eleccions municipals com a plebiscitàries, les entenem com una revàlida a una experiència clau com la unilateralitat" dels primers dies d'octubre del 2017, ha precisat Reguant. Al seu entendre, es tracta de demostrar a pobles i ciutats que "l'empoderament" i la "combinació" entre moviment popular és l'eina per desencallar "canvis profunds" que posin la sobirania "al centre i el plural". Les municipals "són la primera oportunitat per passar comptes i analitzar el canvi d'estratègia que ha emprès tant JxCat i ERC en relació a estar a l'alçada de l'1 i el 3-O", ha insistit la regidora per Barcelona en roda de premsa a la seu dels cupaires. Per això, l'esborrany de programa marc rau en part en la "recuperació de sobiranies en tots els àmbits". I pel regidor Joan Coma això passa per "anar més enllà dels límits imposats per l'Estat i per la UE, per exercir i materialitzar els drets polítics i socials". I és en aquest context que Coma ha animat els cupaires a presentar "propostes valentes". "Tenim el país al caire del col·lapse social, polític i institucional amb les limitacions al Parlament i a les institucions municipals", ha afegit. Per encaminar-se cap a un "canvi radical de model", els cupaires proposen revertir, en funció de cada cas, externalitzacions i privatitzacions en serveis munciipals; fer front al "rebrot de la fal·lera urbanística"; apostar per un nou model energètic o la municipalització de l'aigua i "combatre el capitalisme patriarcal i racista". I també, "mà de ferro" contra la corrupció, ha llistat Coma a tall d'exemple.A partir d'aquesta primera proposta, els anticapitalistes obriran els propers dies una plataforma telemàtica per fer-hi aportacions globals. També es reuniran amb col·lectius i moviments veïnals amb la intenció "d'afinar i enriquir" la proposta inicial. La regidora Mariona Pascual ha explicat així que el calendari de reunions s'allargarà fins a mitjans de desembre i de fet el dia 15 és el termini per recollir propostes. La intenció és que el consell polític del 12 de gener aprovi el text final. La formació de candidatures és un tema al marge, i les assembles locals tenen autonomia per decidir com organitzar-se per escollir candidats. N'hi ha que ja han comença a treballar en aquest sentit, i d'altres posposen el debat al febrer, ha explicat Coma.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.