directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 18:12 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimecres, 14 de novembre de 2018 20:33 h

Chacón i Duque fan un primer acostament de cara al traspàs de les beques universitàries

Acorden crear comissions que abordaran aquesta i altres qüestions amb criteris tècnics

ACN Madrid.-La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i el ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, han fet aquest dimecres un primer acostament de cara al traspàs de les beques universitàries a la Generalitat, pendent des de fa 17 anys i amb tres sentències favorables del Tribunal Constitucional (TC). Tots dos s’han reunit durant una hora i mitja a Madrid en una primera trobada on han acordat la creació de comissions de treball que abordaran aquesta i altres qüestions amb criteris tècnics. Segons Chacón, el traspàs implicarà que no hi haurà retards en el cobrament de les beques. Més enllà d’aquest punt, la Generalitat ha demanar que s’adeqüin els barems al nivell de vida, perquè “el cost de la vida no és el mateix a una comunitat que a una altra i si atorguem les beques amb criteris simplement quantitatius un estudiant en un entorn més car te menys poder adquisitiu que un altre que rep la mateixa beca del mateix import en un altre entorn”.

Segons Chacón, durant la reunió tots dos han parlat sobre el model de gestió de la universitat, la recerca i la universitat a Catalunya, i sobre les peticions de la Generalitat en aquest camp. La primera el traspàs de la gestió de les beques universitàries, que està pendent des del 2001 i que segons Chacón afecta al 40% dels estudiants universitaris de Catalunya, que són els beneficiaris d’algun tipus de beca o ajut. Tots dos han acordat reactivar la comissió per al traspàs d’aquesta competència. “Hem establert l’inici perquè això sigui efectiu”, ha apuntat la consellera, que ha afegit que la dinàmica de treball a partir de la trobada d’aquest dimecres passa pels contactes entre el secretar general d’Universitats i el director general del ram amb els seus homòlegs a nivell estatal. Chacón també ha reclamat a Duque un refinançament i la possible condonació parcial del deute dels parcs científics per facilitar la seva viabilitat econòmica. El govern considera que l’Estat s’ha equivocat en el model de finançament dels parcs, als qui exigeix el retorn dels diners prestats, fet que ha creat una bombolla de deute. “Els entenem com a estructures cabdals per a la dinamització d’ecosistemes de coneixement i innovació”, ha dit la consellera.La consellera també ha abordat amb Duque la situació “d’infraestructures cabdals" com el Barcelona Supercomputing Center i el sincrotró ALBA, on cal “tota l’aposta que puguem rebre per part del govern espanyol”. Segons Chacón, tots dos han coincidit que són infraestructures que “podem defensar” i que conjuntament treballaran “per posicionar-la a nivell europeu”. A mes, Chacón i Duque han parlat de les restriccions que hi havia per part del Ministeri d’Hisenda del govern de Mariano Rajoy sobre la taxa de reposició de personal a les universitats, que segons la consellera cal que deixin de tenir efecte perquè les universitats puguin treballar segons la seva autonomia.Per últim, Chacón ha transmès al ministre el plantejament de la Generalitat respecte als graus de 180 crèdits. “Ens hem posat d’acord que han de tenir una sèrie de característiques com la especialització i requeriments que han de complir” i que hi pot haver acord sobre la seva qualificació.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.