directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 09:51 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Ribera d'Ebre doble fletxa Divendres, 16 de novembre de 2018 14:13 h

El Memorial Democràtic anima els ajuntaments a promocionar i donar visibilitat als fets de la Guerra Civil i la dictadura

Un homenatge als pontoners de l'exèrcit republicà i la recuperació de trinxeres inicien a Flix les commemoracions dels 80 anys del final de la Batalla de l'Ebre

ACN Flix.-La direcció general de Memòria Democràtica anima els ajuntaments del territori a recuperar tots els vestigis de la Guerra Civil i la Dictadura. La directora general de Memòria Democràtica, Carme Garcia, ha recordat que les línies d'ajut per a la recuperació dels espais, homenatges i promoció dels vestigis de la Guerra i la Dictadura estan reactivats des de l'any passat i ha ofert tot el suport del Departament de Justícia per recuperar la memòria des del territori amb l'objectiu que aquells fets mai es repeteixin. Un homenatge als pontoners de l'exèrcit republicà i la recuperació de les trinxeres del Castell Nou han donat inici, a Flix (Ribera d'Ebre), aquest divendres al migdia, a un cap de setmana atapeït de commemoracions dels 80 anys del final de la Batalla de l'Ebre.

A Flix s'ha homenatjat les víctimes i combatents de la Batalla de l'Ebre, sobretot els pontoners, que van ser decisius per a l'estratègia ofensiva i defensiva per creuar el riu. L'acte institucional al Castell Nou ha posat en valor l'estratègia militar que va fer possible la retirada republicana al final de la Batalla de l'Ebre i que va ser possible, entre altres, per la resistència fins a la mort del front de Raimats a la Fatarella, a la Terra Alta. En l'exposició permanent que s'ha estrenat es repassen aquells últims dies del conflicte. "El final de la Batalla de l'Ebre no va ser una desbandada sinó una maniobra tècnica que va salvar moltes víctimes, des de la serra de la Fatarella fins a les passeres i el pont de ferro de Flix i hem volgut donar rellevància a com va ser possible salvar milers de vides de soldats que estaven atrapats entre les divisions franquistes i el riu", ha destacar Francesc Barbero, tinent d'alcalde de Flix. "Són les microhistòries i com més t'acostes al territori, allò que fa entenedor i facilita posar-se al lloc d'aquells que van viure els fatídics fets la Batalla de l'Ebre", ha afegit. Garcia ha recordat als ajuntaments que poden acollir-se a les línies d'ajuts que el Departament de Justícia va reactivar el 2017 per recuperar la memòria històrica des del territori. "Al 2019 es podran tornar a presentar als ajuts. Estem amb ells i poden comptar amb nosaltres en tot allò que sigui promoció, homenatge, record i sobretot visualització del que va ser la Guerra Civil i la dictadura. El dolor de la dictadura és tant o més llarg i potent que el de la Guerra Civil i aquí estem per donar el suport que necessitin els ajuntaments per fer memòria i des d'aquets reconeixement del que va passar dir que mai més ha de tornar a passar", ha defensat la directora general.Els actes de commemoració del final de la Batalla de l'Ebre continuen aquest divendres a la tarda a Flix amb la xerrada 'La Guerra Civil a Flix', que anirà a càrrec de Josep Sánchez Cervelló, catedràtic d’Història Contemporània i degà de la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili. També hi ha programats actes i recreacions històriques, durant tot el cap de setmana al municipi de la Ribera d'Ebre, a la Fatarella o les Camposines.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.