directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 14:04 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Alt Empordà doble fletxa Divendres, 16 de novembre de 2018 14:23 h

Denuncien al Seprona l'aparició d'un dofí mort amb l'aleta amputada i un tall al ventre a Roses

La Fundació Altarriba reclama una investigació i demana a Medi Ambient que expliqui perquè va decidir llençar l'animal sense fer-li necròpsia

ACN Roses.-La Fundació Altarriba ha denunciat al Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil l'aparició la setmana passada d'un dofí mort amb l'aleta amputada i un gran tall al ventre a la Cala Montjoi de Roses (Alt Empordà). L'entitat ecologista diu que el dia que es va descobrir l'animal, el 10 de novembre, tècnics del Departament de Medi Ambient i agents rurals van desplaçar-se a la zona però "van considerar que era un residu i els serveis municipals el van retirar sense que s'ordenés una necròpsia per determinar les causes de la mort". Per això, demanen a la Generalitat que revisi l'expedient i detalli quin protocol se segueix per decidir que un animal que presenta aquestes ferides no s'ha d'estudiar. L'advocada de la fundació, Yolanda Valbuena, diu que el cas és especialment greu tenint en compte que la zona on va aparèixer està protegida pel pas de cetacis.

(En aquesta actualització s'hi ha afegit la versió del Departament de Territori i Sostenibilitat sobre els fets) L'entitat dedicada a la defensa i protecció d'animals, la Fundació Altarriba, ha posat en coneixement del Seprona de la Guàrdia Civil l'aparició d'un dofí mort amb l'aleta amputada i un gran tall al ventre. L'animal va aparèixer a la platja de la Cala Montjoi de Roses el 10 de novembre. Segons l'entitat, tècnics del Departament de Medi Ambient, acompanyats d'agents rurals, van anar al lloc dels fets i van considerar el cetaci com "un residu". Per això, asseguren de l'Altarriba, els serveis municipals van retirar l'animal i el van llençar sense que se li practiqués una necròpsia per determinar les causes de la mort. L'advocada de la fundació, Yolanda Valbuena, diu que es tracta d'uns fets molt greus tenint en compte que la zona està considerada d'alt valor ecològic i està protegida des del mes d ejuny per Reial Decret de Ministres com a corredor per protegir la migració de cetacis. "A més, d'entre totes les espècies, el dofí està catalogat com una espècie amenaçada, vulnerable i d'especial protecció", insisteix. Valbuena diu que han demanat explicacions al Departament de Medi Ambient perquè revisi l'expedient intern sobre els fets i detalli quin protocol es va seguir per determinar que l'animal no s'havia d'estudiar. L'advocada creu que pot tractar-se d'un cas de maltractament animal i reclama que la Generalitat expliqui amb quins barems es basa per decidir quan s'ha de practicar una necròpsia i quan no. Des del Departament de Territori i Sostenibilitat, asseguren que els tècnics de Medi Ambient van actuar seguint el protocol, que marca que quan un animal està en avançat estat de descomposició s'ha de considerar com un residu. En aquest sentit, expliquen que en aquests casos no es practica una necròpsia perquè els resultats de les proves no tindrien validesa.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.