directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 05:59 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Divendres, 16 de novembre de 2018 23:16 h

Professionals del cinema se sumen a la plataforma 'Som el 80%' per reclamar la llibertat "immediata" dels líders presos

El manifest coincideix amb la inauguració del VOC, un projecte que "va néixer del cor" de Jordi Cuixart, empresonat des de fa 13 mesos

ACN Barcelona.-La inauguració de la 3a edició de la mostra i els premis VOC (Versió Original en Català) ha coincidit aquest divendres amb la lectura del manifest d'adhesió a la plataforma 'Som el 80%' per part de professionals del món del cinema i l'audiovisual. El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha dit que el VOC va ser un projecte que "va néixer del cor" de Jordi Cuixart, i que "un any i un mes" després del seu empresonament, el "judici de la vergonya intenta silenciar sense èxit" la veu del líder d'Òmnium. Directors com Ventura Pons o Judit Collell i actors com Roger Coma o Joel Joan s'han adherit a la plataforma 'Som el 80%' per reclamar la llibertat "immediata" de Cuixart i tot els líders sobiranistes.

"El món de la cultura no pot ser corretja del conformisme quan es tracta de llibertat de pensament, manifestació o expressió", ha dit la directora Judit Collell en la lectura del manifest a la Pedrera de Barcelona. L'han acompanyat diversos representants del món del cinema i l'audiovisual, a més del vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i la companya de Cuixart, Txell Bonet. D'aquesta manera, se sumen a la plataforma 'Som el 80%', impulsada per Òmnium i que pretén agrupar els favorables al dret a decidir i contra "la repressió".Collell ha assegurat que com a creadors, no poden "romandre impassibles" quan es jutgen "activistes socials compromesos amb la cultura". "Ho denunciem i ens hi rebel·lem", ha dit. Així, han fet una crida a "tota la societat catalana" per reclamar la posada en llibertat "immediata" dels líders socials i polítics sobiranistes empresonats en una causa "basada en acusacions sense fonament". També "la fi de la repressió política" i l'inici d’una negociació "sincera, sense condicions ni renúncies", per a una solució política "real".Toni Albà, Pep Armengol, Agustí Argelich, Jordi Balló, Sílvia Bel, Roger Coma, Júlia Creus, Ariadna Dot, Fermí Fernández, Alba Florejachs, Sílvia Forns, Joel Joan, Norbert Llaràs, Julio Manrique, Àlex Mañas, Anna Moliner, Jordi Muixí, Isona Passola, Ventura Pons, Magda Puyo, Boris Ruiz, Imma Sust, Rosa Vila o Anna Ycobalzeta són alguns dels signants. Un VOC en situació "excepcional""Demanem que pugi a l'escenari el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart", han dit els presentadors de l'acte. Després d'uns segons de silenci, i amb un llaç groc en una butaca, ha estat el vicepresident, Marcel Mauri, qui ha "omplert el silenci" al que "l’Estat els obliga" des de l’empresonament ara fa 13 mesos del líder de l'entitat."Des d'Òmnium seguim creient que la cultura és el millor instrument contra la repressió", ha dit Mauri. La situació d'excepcionalitat es fa "evident" en cada una de les activitats que celebra l'entitat, ha dit, com la inauguració aquest divendres de la 3a edició del VOC. Precisament Cuixart va ser qui va idear aquest projecte amb l'objectiu d’estimular la producció de continguts audiovisuals de qualitat en llengua catalana. Cuixart ha enviat un missatge des de la presó de Lledoners: “El VOC ha de ser avui pel nostre cinema el que en el seu dia va ser la Nit de Santa Llúcia per a la nostra literatura”, ha dit.La tercera edició dels premis i mostra d’Audiovisual en Català ha arrencat aquest divendres i s’allargarà fins el 29 de novembre. La mostra tindrà lloc a 34 municipis, on s’exhibiran els quatre documentals i cinc curtmetratges finalistes d’entre el centenar d’obres audiovisuals presentades aquest any.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.