directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 03:48 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dijous, 13 de desembre de 2018 20:21 h

Margallo admet que la monarquia “no és democràtica” però diu que “les funcions del Rei són pràcticament nul·les”

L’exministre i Talegón xoquen sobre Catalunya a la presentació del llibre ‘Catalunya, cap on vas?’ de Pep Martí

ACN Madrid.-L’exministre d’Exteriors José Manuel García Margallo, ha admès aquest dijous que la monarquia “no és democràtica”, però ha apuntat que les funcions del Rei a l’Estat “són pràcticament nul·les”, i ha destacat que sense la intervenció de Joan Carles I “no hi hagués hagut Transició”. Ho ha fet durant el debat amb la cap d’opinió de ‘Diario 16’, Beatriz Talegón, a la presentació a Madrid del llibre ‘Catalunya, cap on vas?’ del periodista de ‘Nació Digital’ Pep Martí. 33 entrevistes a figures representatives de l’àmbit social –com els propis Margallo i Talegón- per entendre el moment polític del país, amb pròleg de Ferran Casas. Durant el debat, Margallo també ha defensat la "sacrosanta unitat d'Espanya" i ha afirmat que "no és veritat" que la Constitució no tingui suport a Catalunya, però ha apuntat que l'alternativa al malestar actual és una reforma de la Constitució que -sense tocar la unitat d'Espanya- inclogui normes bàsiques sobre finançament, un tractat sobre la UE, i una actualització de drets polítics i socials.

En l’intercanvi d’opinions, Talegón ha afirmat que aquest és un conflicte “perfectament resoluble” on un “us intencionat de la força” per part de l’Estat espanyol i els tribunals no propicien un diàleg necessari. L’exministre Margallo, per contra, s’ha definit de nou com a “patriota” i ha afirmat que en democràcia “no hi ha contraposició entre legitimitat i legalitat”. El dret a l’autodeterminació ha estat eix del debat. Segons Margallo, és un concepte “aliè a les democràcies occidentals” que no es pot acordar perquè “a la vida no tot pot ser consensuat”. Ha citat com a exemple l’oposició dels estats del sud dels Estats Units a aturar la segregació racial a les escoles abans que el govern central els obligués a abolir-la per la força. Segons Margallo, malgrat les denúncies dels independentistes, l’Estat està “entre els 20 països de més qualitat democràtica del Món”. Talegón, per la seva banda, ha defensat la necessitat d’adaptar la llei a les necessitats i consensos socials, i ha criticat durament la justícia espanyola, que “interpreta les lleis segons qui les ha de complir”. “Llarena està demostrant que una euroordre es posa i treu de forma incomprensible”, i que estem en una mena de “sistema feudal” on hi ha persones “inviolables” com el Rei. L’autor del llibre, Pep Martí, ha apuntat que el llibre ha buscat personatges que no neguin a altres un espai de raó. Des d’Antonio Baños a Alejandro Fernández, hi conflueixen les “raons democràtiques de Catalunya”, perquè les dificultats de resolució del conflicte català, ha dit, no neixen de la distància política sinó d’una “nul·la voluntat d’acord”. El llibre, segons Martí, vol ser “útil” a un “ventall ampli de la ciutadania” i transcendir l’àmbit dels “convençuts”.El subdirector de ‘Nació Digital’ Ferran Casas ha descrit el llibre com un espai per al “periodisme” més enllà de “l’activisme”. “Martí té el mèrit de no acostar-se a l’entrevistat amb prejudicis sinó amb una mirada neta”, ha afirmat abans d’obrir el debat al Centre Blanquerna de Madrid, seu de la Generalitat de Catalunya a la capital de l’Estat.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.