directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 11:19 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Alt Empordà doble fletxa Dissabte, 15 de desembre de 2018 11:31 h

La falta de pluges a l'estiu fa caure la producció d'Oli de l'Empordà als 300.000 litres, un 25% menys que l'any passat

Des de la DOP destaquen la "bona qualitat" i l'acollida que té entre els compradors malgrat la competència

ACN Girona.-El clima sec i amb poques pluges de l'estiu ha fet caure la producció d'Oli de l'Empordà. En concret, aquest any la DOP calcula que tancarà l'any amb un total de 300.000 litres, el que suposa un 25% menys que l'any passat. De fet, el 2017 va ser un "bon any" pel que fa a nombre de litres malgrat que també va ser més sec que altres collites. Des de la DOP, però, posen l'accent en la "bona qualitat" de l'oli d'aquest 2018 i també la "bona acollida" que ha tingut el producte entre els consumidors que cada vegada més aposten per un producte de quilòmetre zero. El president de la denominació d'origen Oli de l'Empordà, Simon Casanovas, destaca que la qualitat és "extraordinària" perquè l'oliva és més madura.

Tot plegat en la presentació que s'ha fet de l'Oli Empordà a la Plaça del Lleó e Girona i en la que hi ha assistit entre d'altres, l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, o el xef gironí, Joan Roca. Els que s'han acostat a la presentació han pogut degustar diferents propostes d'una desena de productors locals. A més, també han participat en una donació solidària d'oli que s'ha fet al Banc dels Aliments, que rebrà 100 litres d'aquest producte per repartir entre les famílies que ho necessitin. L'oli d'oliva verge extra protegit amb la DOP Oli de l'Empordà s'elabora a partir d'oliveres inscrites en el registre corresponent de les varietats autòctones Argudell, Curivell, Llei de Cadaqués i la varietat tradicional arbequina. Es considera com a varietats principals l'Argudell, que aporta la personalitat sensorial, i que hi és present en un percentatge mínim d'oli del 51% de la composició varietal.La zona de producció comprèn els terrenys situats en els municipis de les comarques de l'Alt Empordà i el Baix Empordà, principalment, i alguns municipis limítrofs de les comarques del Gironès (Flaçà, Llagostera, Madremanya, Sant Jordi Desvalls, i Viladasens), i el Gironès (Crespià, Esponellà i Vilademuls).Any del xuixoAquest any també s'ha volgut donar protagonista a un dolç típic de Girona i en el que l'oli hi té un paper essencial, el xuixo. Aprofitant el centenari d'aquest pastisset de crema que es fregeix en oli d'oliva, els organitzadors han aprofitat per repartir-ne entre els assistents a l'acte.La presentació ha comptat amb el crític gastronòmic Xavier Garcia-Arbós, comissari de l'Any del Xuixo. La presentació ha acabat amb la música de Neus Mar i Emilio Sánchez que han interpretat una havanera.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.