directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 08:46 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Barcelonès doble fletxa Dimecres, 16 de gener de 2019 13:38 h

Barcelona inicia la retirada d'una medalla commemorativa a Franco i a 9 persones i institucions vinculades a la dictadura

La iniciativa tira endavant amb el suport de BComú, ERC, PSC, PDeCAT, CUP, Cs i els regidors no adscrits Ardanuy i Puigcorbé, mentre que el PP ha reservat el vot

ACN Barcelona.-La comissió de Presidència de l'Ajuntament de Barcelona ha donat llum verda a l'inici dels tràmits per retirar la Medalla Commemorativa dels 25 anys de Pau que va atorgar l'Ajuntament franquista al dictador Francisco Franco l'any 1964. Amb el suport de BComú, ERC, PDeCAT, PSC, Cs, CUP i els regidors no adscrits Gerard Ardanuy i Juanjo Puigcorbé i la reserva de vot del PP, la comissió també ha aprovat inicialment la revocació de les condecoracions a l'almirall Luís Carrero Blanco, Alfonso Pérez-Viñeta Lucio, als generals José Solchaga Zala, Agustín Muñoz Grandes, Antonio Ibañez Freire, Felipe Acedo Colunga i la Secció Femenina de la Falange. També s'iniciarà la revocació de la Medalla de la Ciutat al Terç de Requetès de la Mare de Déu de Montserrat i el reconeixement del plenari municipal al general Severiano Martínez Anido.

En un acte acompanyat per representants d'entitats per la memòria històrica, el primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament, Gerardo Pisarello, ha afirmat que la retirada de condecoracions a persones i institucions vinculades al franquisme vol ser una "política de ciutat". "És una afirmació de Barcelona com a ciutat europea compromesa amb la pau, feminista, democràtica, antifeixista i que rebutja el terrorisme d'estat i els discursos que encara avui defensen el seu oblit, minimització i impunitat", ha apuntat Pisarello. El primer tinent d'alcaldia ha destacat que la iniciativa també pretén "reparar molts oblits de la transició". Al seu torn, l'advocada membre del Centre per la defensa dels Drets Humans Irídia Carla Vall ha celebrat la retirada de la condecoració a la Secció Femenina i ha recordat les dones que van ser "capaces d'exercir resistències". Pel que fa a la representació política, a l'acte hi havia representants dels grups municipals de BComú, PSC, ERC, PDeCAT i CUP i els regidors no adscrits Ardanuy i Puigcorbé. No hi ha assistit cap regidor de Cs, malgrat que posteriorment ha votat a favor de la mesura a la comissió, ni del PP, que ha reservat el vot.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.