directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 22:57 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimarts, 19 de febrer de 2019 18:32 h

El Congrés dels Diputats rebutja tornar a penalitzar la convocatòria de referèndums il·legals

ERC, PDeCAT i Podem diuen que la iniciativa demostra que l’1-O no va ser delicte

ACN Madrid.-El PP i Cs s’han quedat sols aquest dimarts donant suport a una iniciativa del Grup Popular per tornar a castigar amb penes de presó la convocatòria il·legal de referèndums, tal com constava a una reforma del Codi Penal que el PP va fer el 2003 i que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero va derogar dos anys després, el 2005. La iniciativa ha topat amb l’oposició del Grup Socialista, Podem, Compromís, ERC, PDeCAT, PNB i Bildu. Les forces independentistes i Podem han recordat als populars que amb la seva proposta han demostrat que la convocatòria de l’1-O no va ser delicte.

Els grups han rebutjat la tramitació de la proposició de llei que segons el PP és necessària per “defensar l’Estat de dret” i evitar que els independentistes “asfixiïn social i econòmicament els que pensem diferent”. La portaveu del PP al Congrés, Dolors Montserrat, ha cridat a fer del Codi Penal “una norma que protegeix contra els cops a la democràcia” i tornar a castigar amb penes de presó les autoritats que convoquin referèndums. Es tracta, segons Montserrat, de parar els peus als que “volen destruir Espanya” i que són “deslleials” a Espanya. “Al SXXI els cops a la democràcia no es fan amb pistoles, sinó des de dins de les institucions” i mitjançant “associacions civils ben untades de fons públics”. Segons la portaveu del PP, els independentistes van “desviar fons públics per fer un referèndum il·legal que forma part del full de ruta de la rebel·lió i de la sedició”. “Aquests líders separatistes sabien que cometien un delicte”, ha dit.Montserrat ha qualificat l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont de “covard” i ha afirmat que Catalunya necessita que li apliquin el 155 i que hi hagi instruments per “posar punt i final a les amenaces” i als “xantatges”.El diputat del PDeCAT Feliu Guillaumes ha recordat que la iniciativa demostra que la convocatòria d’un referèndum no és delicte. “Vostès reconeixen que estan en fals en la recusació del procés català”, ha dit Guillaumes. La diputada d’ERC Carolina Telechea ha “agraït” que el PP “doni la raó” als independentistes demostrant que “la celebra del referèndum no és il·legal” i reconèixer “que el judici al procés és una farsa sense base legal”. “És un judici polític”, perquè “votar per un referèndum no és delicte i res del que hem fet és delicte”.El diputat de Cs Ignacio Prendes ha defensat la reforma com un mecanisme de “defensa” de la “democràcia” contra els “seus enemics”. “Els demòcrates tenim l’obligació de defensar la democràcia” i “no és cert que la democràcia estigui per sobre de la llei”, perquè “no ho està”, sinó que “no hi ha democràcia sense llei”. El diputat d’En Comú Podem Jaume Moya també ha celebrat que el PP hagi demostrat al Congrés que convocar un referèndum “no és delicte”. “No ho va ser l’1-O, ni ho serà demà o passat demà”, ha dit Moya.El diputat del PSOE Juan Carlos Campo Moreno ha retret al PP que el Codi Penal “no és un element per tirar a l’adversari polític”. “Amb aquesta iniciativa es retracten, mostren la seva debilitat i una manera de fer política”, ha dit Campos, que ha acusat els populars de no donar respostes “de demòcrates” als problemes polítics.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.