directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 22:36 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Baix Llobregat doble fletxa Dimarts, 12 de març de 2019 11:11 h

El Homrani: "No criminalitzem els veïns de Castelldefels però no podem edulcorar el que ha passat"

El conseller explica que han decidit avançar el trasllat dels menors perquè estan "molt tocats"

ACN Barcelona.-"No criminalitzem els veïns de Castelldefels, però no podem edulcorar el que ha passat". Així s'ha expressat aquest dimarts el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, després de l'atac de dissabte a un centre de MENA i de la concentració posterior de diumenge, on es van llençar pedres i es van cridar consignes racistes. "Estem davant de fets gravíssims", ha insistit en declaracions a Catalunya Ràdio, on ha explicat que han decidit avançar el trasllat dels menors perquè els joves i també els educadors estan "molt tocats". El Homrani ha apuntat que serà la investigació dels Mossos la que determini si hi ha un delicte d'odi, però en tot cas ha constatat que el que hi ha al darrere dels fets del cap de setmana a Castelldefels és "la base del pensament racista". "Això no és una baralla entre nois", ha insistit.

Els Mossos estan investigant els fets. Dilluns van prendre declaració a la directora del centre, als monitors i al menor que va resultar ferit. Als encaputxats de dissabte se'ls podria investigar per coaccions, lesions i danys però no es descarta el delicte d'odi i discriminació per la concentració de diumenge. El cordó policial va impedir que els manifestants, que van ser identificats, poguessin accedir al centre. Alguns dels identificats també van participar en l'atac de dissabte. El conseller ha explicat que ell va anar al centre diumenge i va poder parlar amb educadors i menors, que estan "molt tocats". Segons van explicar, dissabte van sortir acompanyats per educadors però tres nois es van separar del grup i van acabar barallant-se amb uns joves que estaven bevent al carrer. A partir d'aquí és quan aquests pugen al centre. Estava previst que els 35 menors fossin traslladats a una altra ubicació aquesta mateixa setmana perquè la casa de colònies que els allotja ha d'acollir una altra activitat. Ara bé, dilluns a la tarda es va decidir avançar-ho dos dies pel "benestar" dels nois, que han viscut un cap de setmana molt difícil. Dilluns, a més, no van poder sortir perquè els mitjans de comunicació estaven a la porta durant tot el dia. El Homrani ha insistit que el Govern es personarà en el procés judicial que pertoqui, per responsabilitat legal però també "moral i ètica". "No podem posar-nos de perfil en situacions com aquestes", ha indicat el conseller, que ha remarcat que ell mateix va intentar transmetre als menors que situacions com aquesta no representen la societat catalana. "Els hi vaig dir en àrab que vint burros ens els trobem a Barcelona, al Marroc, al Senegal i a tot arreu", ha assenyalat.El conseller ha lamentat que la categoria de MENA hagi servit per "deshumanitzar" i per no ser conscients que aquests joves són menors que han hagut de marxar del seu país, el que suposa una "doble vulnerabilitat". A finals d'any es calculava que a Catalunya havien arribat 3.659 menors no acompanyats, i en dos mesos n'han arribat 400 més. Tot plegat ha tensionat molt el sistema. Des del Govern intenten no només donar resposta a l'emergència de l'acolliment, sinó també treballar en el procés d'emancipació, per evitar que els joves quedin desemparats quan compleixin els 18 anys. Ha reconegut que la convivència no sempre és fàcil, però ha subratllat que la millor manera de solucionar els problemes és "interaccionant" amb ells.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.